Naslovnica FOTO Muftija sarajevski u posjeti džematu Novi Ilijaš

Muftija sarajevski u posjeti džematu Novi Ilijaš

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Muftija sarajevski, prof. dr. Enes Ljevaković u srijedu, 16. jula 2014. godine, posjetio je džemat Novi Ilijaš u Ilijašu. U društvu muftije bio je i dr. Dževad Hodžić. Bila je to jedna od redovnih muftijinih posjeta džematima.

Obzirom da se ova posjeta desila tokom ramazana, imam džemata Novi Ilijaš Šerif ef. Ćatić, organizovao je iftar na kojem su pored gostiju iz Sarajeva bili i načelnik općine Ilijaš, gosp. Akif Fazlić kao i imami iz susjednih džemata, mr. Ahmed ef. Purdić i Dženan ef. Mahmutović, sa predstavnicima džematskih odbora.  Prisutni imami su iskoristili priliku da muftiju Ljevakovića upoznaju sa stanjem vjerskog života i ramazanskim aktivnostima u svojim džematima.

Načelnik općine upoznao je muftiju Ljevakovića sa strukturom stanovništva Općine kao i nekim njenim odlikama i specifičnostima. Jedna od njih  jeste da su džemati ove općine raspoređeni u tri medžlisa. Najveći broj džemata pripada MIZ Sarajevo, dok džemat Lješevo pripada MIZ Breza, a džemat Rakova Noga pripada MIZ Kaljina, ipak svi navedeni medžlisi pripadaju Muftijstvu sarajevskom.

Nakon teravih-namaza gosti iz Sarajeva su se obratili prisutnim džematlijama. Muftija je u svom obraćanju, između ostalog, naglasio značaj učenja i proučavanja Kur’ana ali i njegove primjene u svakodnevnom životu. Konstatujući da je Kur’an poslat prije svega kao uputa, a ne samo za čitanje i izučavanje. Zatim je ukazao na blisku vezu između Kur’ana i posta jer kako se u hadisima spominje oni (Kur’an i post) će biti šefa’džije (zagovornici) vjernicima na Sudnjem danu. Drugi vid njihove bliskosti se ogleda u činjenici da nam post pomaže da pobijedimo strasti i niske porive te na taj način lakše slijedimo Kur’an. Na kraju je pozvao vjernike da u mubarek mjesecu ramazanu što češće upućuju dove Uzvišenom Allahu za sebe, svoje porodice, društvo, državu i na koncu za cijeli ljudski rod.

(dzematstariilijas.tk)