Naslovnica BIH Mladi pozvali Vladu KS da u što kraćem roku realizuje odluku i...

Mladi pozvali Vladu KS da u što kraćem roku realizuje odluku i isplati im po 5.200 KM

Mladi su održali proteste 11. januara tražeći povećan iznos subvencije (Foto: I. L./Klix.ba)
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Neformalna grupa mladih iz Sarajeva pozdravila je odluku Skupštine Kantona Sarajevo (KS) kojom će im se rebalansom budžeta omogućiti da dobiju subvenciju zarješavanje stambenog pitanja u iznosu od 10.000 KM.

To znači da će onima koji su prošli na konkursu i kojima je isplaćeno po 4.800 KM u narednom periodu biti isplaćeno još po 5.200 KM.

“Kao mladi ljudi nadamo se i vjerujemo da će ova odluka Skupštine biti završni korak ka rješavanju ovog pitanja, jer nakon više od šest mjeseci, smatramo da je krajnje vrijeme da mladima bude isplaćen obećani iznos subvencije”, kažu u saopćenju za javnost.

Dodaju da ih posebno raduje da ovo pitanje nije zaboravljeno iako je prošlo dosta vremena od kada sun a protestima iskazalu svoje nezadovoljstvo tadašnjom odlukom Vlade KS.

“Nakon što je premijer Nihad Uk obećao veći iznos subvencije za rješavanje stambenog pitanja od prošlogodišnjih, 12.000 KM umjesto dosadašnjih 10.000KM i svoje obećanje nije ispunio jer je nestalo para (iako se ubralo nikad više poreza) obmanjeni ‘hiperprivilegovani’ mladi sa spiska se zahvaljuju zastupnicima na inicijativi kao i svim zastupnicima koji su glasali za izdvajanje dodatnih sredstava u cilju isplate razlike do 10.000KM, a Vladu Kantona Sarajevo, premijera Uka, kao i ministra Bošnjaka pozivamo da što prije realizuju danas usvojenu inicijativu”, navode.

Kažu da se nadaju da im za realizaciju ove odluke neće trebati puno vremena.

“Nadamo se da će na kraju i kod njih, ali i kod ostalih zastupnika Naše stranke proraditi osnovna ljudska svijest o neophodnoj pomoći mladim ljudima da ostanu ovdje. Iz ranijih naših obraćanja smo obavijestili javnost da se u ovoj grupi nalaze mladi ljudi, djeca šehida, poginulih boraca, majke bez muževa, djeca bez očeva. O tome što se u grupi nalaze i dobrostojeći nećemo komentarisati, jer je upravo Vlada KS i njima omogućila jednako pravo kao i nama koji nismo u takvoj situaciji”, zaključuju.

(klix.ba)