Naslovnica ILIJAŠ Mladi iz Ilijaša krenuli na “Marš mira”

Mladi iz Ilijaša krenuli na “Marš mira”

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Devet mladih osoba jutros je iz Ilijaša pješice krenulo za Srebrenicu, čime žele dati svoj doprinos sjećanju na srebrenički genocid. Put od Ilijaša do Srebrenice dug je oko 140 kilometara i vodi preko Olova, Kladnja, Živinica i Nezuka, gdje će se pridružiti ostalim učesnicima „Marša mira“.

– Ovo je drugi mars_miraput da učestvujemo u „Maršu mira“ i to ćemo činiti i ubuduće,  jer želimo biti dio manifestacije koja podsjeća na sve ono što je Srebrenica doživjela – rekao je organizator putovanja Emir Mehanović.

 

Najmlađi u ovoj grupi je sedamnaestogodišnji Bahrudin Špijodić, koji na ovo dugo i naporno putovanje ide prvi put.

– Bez obzira na sve želio sam ovo podijeliti sa mojim prijateljima i rođacima, iako sam svjestan koliki me napor očekuje. Rođen sam dvije godine poslije masakra u Srebrenici, ali dobro znam šta se tamo desilo i nikako ne želim dozvoliti da sjećanje na to izblijedi – govori Bahrudin.

Po prvi put na ovo putovanje ide i jedna djevojka, Fatima Gobeljić.
– Govorili su mi da je taj put suviše težak za jednu djevojku, ali ja se nisam dvoumila ni jednog trenutka. U Potočarima su sahranjeni moji rođaci, u maršu su moji rođaci i prijatelji, dakle imam dovoljno razloga da krenem i zbog toga sam sigurna da ću izdržati – govori ova hrabra djevojka.

Edin Dahalić je bio prvi koji je jutros došao na mjesto okupljanja.

– Ovo je drugi put da učestvujem u „Maršu mira“ i nadam se ne i posljednji. S nestrpljenjem sam očekivao ovaj put iako sam svjestan težine onog što me očekuje. Do naredne godine planiramo formirati udruženje kako bi ubuduće mogli sami organizovati sve ovo.

Prvo noćenje imat će na Bijambarama, potom u Olovu, Stuparima i Živinicama. Materijalnu pomoć ovim mladim ljudima pružila je općina Ilijaš.

Na put za Srebrenicu krenuli su: Emir Mehanović, Semir Aganović, Bahrudin Špijodić, Ermin Hećimović, Muamer Karavdić, Edin Dahalić, Akif Delić, Mirzet Duraković.

(radioilijas.ba)

Autor: Semir Spahić