Naslovnica ILIJAŠ Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo posjetio Općinu Ilijaš

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo posjetio Općinu Ilijaš

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Jučer je u kabinetu Općinskog načelnika održan sastanak sa Ministrom za komunalnu privredu i infrastrukturu Kantona Sarajevo, g. Hasanspahić Senadom, Pomoćnikom ministra g. Begić Adnanom, zastupnikom u Skupštini Kantona Sarajevo g. Čelik Mirzom i dopredsjedavajućim Općinskog vijeća g. Dević Mahirom. 

Povod sastanka je realizacija Projekta rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže na području Općine Ilijaš. Ministarstvo na godišnjem nivou izdvaja namjenska sredstva iz Budžeta za svih 9 općina s područja Kantona Sarajevo za realizaciju ovih projekata.
Ministar g. Hasanspahić je naglasio da je: “ovo jedna nova metodologija i način rada Ministarstva za komunalnu privredu i infrastrukturu Kantona Sarajevo i saradnje sa općinama, a u cilju što brže realizacije planiranih projekata iz oblasti vodosnabdijevanja i kanalizacionih sistema”.

Ministar je naglasio da je Ministarstvo na čijem je čelu, već pripremilo okvirni Sporazum za realizaciju ovih infrastrukturnih Projekata u Općinama Vogošća i Ilijaš, te da bi njihova realizacija mogla započeti nakon rebalansa Budžeta Kantona Sarajevo.
Općinski načelnik g. Akif  Fazlić je izrazio zadovoljstvo posjetom Ministra i saradnika Ministarstva za komunalnu privredu i infrastrukturu Kantona Sarajevo i naglasio da: “Općina Ilijaš ima još puno projekata vezanih za oblast vodosnadbijevanja i tretman otpadnih voda. Na ovom sastanku najviše smo razgovarali o izgradnji novih kanalizacionih mreža, novoj metodologiji rada Ministarstva, pristupu projektovanja i međusobnoj saradnji i sufinansiranju projekata.

Ono što je sada u fazi realizacije je izgradnja fekalne i oborinske kanalizacije u naselju Luka i Industrijskoj zoni “Luka”. Dakle, jedan zaista značajan projekat koji finansira Federalno ministarstvo poduzetništva, Općina Ilijaš i dijelom Ministarstvo za komunalnu privredu i infrastrukturu Kantona Sarajevo.

Također smo razgovarali o nekim projektima u drugim Mjesnim zajednicama koje ćemo kandidirati i za čiju realizaciju ćemo nastojati obezbijediti novčana sredstva nakon rebalansa Budžeta Kantona Sarajevo”, izjavio je za medije Općinski načelnik.
Ministar je danas održao sastanak i u Općini Vogošća.
Realizacija ovih Projekata svakako će doprinijeti boljem i kvalitetnijem vodosnabdijevanju i rekonstrukciji kanalizacionih mreža na području Općine Vogošća i Ilijaš.

Autor: Adha Masnopita