Naslovnica BIH Memorijalni centar Sarajevo realizuje projekat “Stazom sjećanja 11541…”

Memorijalni centar Sarajevo realizuje projekat “Stazom sjećanja 11541…”

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Povodom obilježavanja Dana početka opsade Sarajeva, Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Gradom Sarajevo realizira projekat „Stazom sjećanja 11 541“ s ciljem edukacije, sjećanja i odavanja počasti svim građanima Sarajeva koji su izgubili živote tokom opsade 1992.-1995. godina, najduže opsade jednog grada u modernoj historiji ratovanja.

U okviru projekta planirana je i postavka 11 541 para cipela koje će simbolizovati korake građana Sarajeva koji su ubijeni tokom opsade, saoćeno je iz Memorijalnog centra Sarajevo/Fond memorijala.

Građani cipele mogu donirati na sljedećim lokacijama/punktovima organizovano ili pojedinačno do 31.03. 2024. godine:

Općina Stari Grad Sarajevo: ul. Hamdije Kreševljakovića br.94
Općina Centar Sarajevo: ul. Skenderija br.10 – u sklopu parkinga, ul. Husrefa Redžića – u sklopu parking garaže Općina Novo Sarajevo: ul. Paromlinska br.64 – reciklažno dvorište
Općina Novi Grad Sarajevo: ul. Adija Mulabegovića – u sklopu parking garaža
Općina Ilidža: ul. 12. mart br.5

Općina Hadžići: ul. Žunovačka br.4 – zgrada Komunalca
Općina Trnovo: ul. Bjelašnica Štinji do bb
Općina Vogošća: ul. Omladinska do broja 14
Općina Ilijaš: ul. Bosanski put bb – recklažno dvorište

“Donirane cipele će biti dio postavke u okviru centralnog događaja koji će biti održan 5.4.2024. godine. Po okončanju projekta, cipele će biti sačuvane trajno kao dio “Staze sjećanja” koja će biti izgrađena u Memorijalnoj šumi koju će Memorijalni centar Sarajevo graditi u narednom periodu na lokaciji Hrasnički stan na planini Igman”, poručili su iz Memorijalnog centra Sarajevo.