Naslovnica BIH Masakr u Ferhadiji: Dan kada je 26 Sarajlija ubijeno dok su čekali...

Masakr u Ferhadiji: Dan kada je 26 Sarajlija ubijeno dok su čekali u redu za hljeb

Granatirana ulica Ferhadija. Facebook
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Na današnji dan, prije 32 godine od agresorske granate život je izgubilo 26, a teško povrijeđeno 108 građana Sarajeva u redu za hljeb u tadašnjoj ulici Vase Miskina, današnjoj ulici Ferhadija.

S Borija su tog jutra ispaljene tri granate. Sarajlije su tog jutra poranile da stanu u red za hljeb, kojeg je prvih ratnih dana sve teže bilo nabaviti.

Bio je to prvi i jedan od tri najveća masakra građana Sarajeva u agresiji na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Toga dana ubijeni su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Čeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri – Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić – Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Masakr u Ulici Vase Miskina jedan je od 230 primjera masovnog ubijanja civila u vrijeme opsade Sarajeva. Sramno negiranje odgovornosti za zločin, plasiranjem teza o “samogranatiranju vlastitog naroda”, obično je uslijedilo nakon granatiranja većih okupljališta civila, koje je za posljedicu imalo masovne zločine.

(avaz.ba)