Naslovnica BIH Manji nameti i jeftinije komunalne usluge za građane Visokog i u 2024.godini

Manji nameti i jeftinije komunalne usluge za građane Visokog i u 2024.godini

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U kabinetu gradonačelnika Ganića potpisan sporazum s JKP Visoko za sufinansiranje cijene vode u iznosu od 20% i sporazum za sufinansiranje cijene odvoza smeća u iznosu od 25%, a za što je u budžetu grada opredjeljeno 550.000KM.

“Iako se dešavaju globalna poskupljenja u Visokom su građani rasterećeni dodatnih nameta i poskupljenja koja zavise od Grada, jer nam je cilj da u kućnim budžetima naših građana u ovom teškom vremenu ostane više sredstava za zadovoljavanje egzistencijalnih potreba” – kazao je gradonačelnik Ganić.

Grad Visoko je jedan od rijetkih gradova koji smanjuje namete i konkretno pruža podršku svojim građanima.

U Gradu Visoko su niže i cijene građevinskih dozvole za 30%, a svim građanima koji koriste plin ukinuti su nameti koji su se plaćali kao mjesečna naknada za mjerno mjesto.

“Da nije finansijske podrške od strane Gradske uprave građani bi imali uvećane račune, jer se JKP Visoko susreće s većim troškovima eksplatacije vode zbog poskupljenja struje, ali i većim troškovima transporta i prikupljanja otpada zbog poskupljenja nafte i radne snage” – kazao je direktor Hadžialić.

Dodatne olakšice građanima u Visokom vidljive su i kroz besplatnu javnu rasvjetu u mjesnim zajednicama van centralnog dijela grada, jer ne tako davno građani su od kuće do kuće mjesečno skupljali finansijska sredstva i lično plaćali račune za javnu rasvjetu.

(visoko.ba)