Naslovnica BIH Lijepe vijesti: Sarajevskim policajcima plata će se povećati za najmanje 200 KM

Lijepe vijesti: Sarajevskim policajcima plata će se povećati za najmanje 200 KM

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Sindikata policije Kantona Sarajevo Sadik Ećo potpisali su danas novi Kolektivni ugovor između Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata policije Kantona Sarajevo.

Potpisivanju je prisustvovao i ministar MUP-a Kantona Sarajevo Admir Katica koji je aktivno učestvovao u pregovorima sa Sindikatom policije koji su prethodili ovom potpisivanju i kojim su omogućena poboljšanja u odnosu na prethodni kolektivni ugovor.

Premijer Kantona Sarajevo Nikad Uk se osvrnuo na pregovore koji su prethodili potpisivanju kazavši da je zadovoljstvo kada partneri na ovaj način pregovaraju, te se dogovori postižu na obostrano zadovoljstvo, bez ucjena, najava štrajkova i slično.

“Vlada Kantona Sarajevo je pokazala kroz ovaj kolektivni ugovor koje su naše ambicije prema policiji u KS. Davno sam prestao da upoređujem policiju Kantona Sarajevo sa drugim kantonima, jer smo jedan od regionalnih lidera u ovom kontekstu, po opremanju, materijalnom kapacitiranju naše policije i poboljšanju uslova rada, a to ćemo nastaviti i u narednom periodu”, izjavio je premijer Uk.

Policija u Kantonu Sarajevu među najplaćenijim u regionu

Prema riječima ministra Katice, novi Kolektivni ugovor između Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata policije Kantona Sarajevo prati strateško opredjeljenje za izgradnju jake policije u Kantonu Sarajevo, jer samo jaka policija može biti garant sigurnosti građana.

“Potpisivanjem ovog Kolektivnog ugovora, naša policija postaje jedna od najplaćenijih u regionu. Pored povećanja vrijednosti osnovice sa 330 na 385, mi smo kolektivnim ugovorom predvidjeli i dodatak od 5% na osnovnu platu. Osim toga, još u prošlom kolektivnom ugovoru odredili smo naknade za rad po osnovu posebnih uslova rada policije, koje su najviše u regionu i ponosni smo na to jer naša policija zaslužuje i materijalno priznanje svoga rada”, izjavio je ministar Katica koji se zahvalio Vladi Kantona Sarajevo na podršci svih projekata MUP-a Kantona Sarajevo.

Povećanje plate od 200 KM, pa naviše

Prema riječima predsjednika Sindikata policije KS Sadika Eće, povećanje primanja za policijske službenike zavisit će od platnih razreda i koeficijenata, ali će se u prosjeku plate povećati od 200 KM, pa naviše. Ećo je istakao da najveću zahvalnost duguju ministri Katici koji je uvijek bio na strani policijskih službenika i borio se za njihov bolji materijalni položaj.

“Ovo je već treći kolektivni ugovor koji potpisujemo otakao je ministar Katica na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova i želim izraziti zahvalnost za spremnost na postizanje dogovora i poboljšanje uslova. Slobodno mogu reći da MUP KS može biti primjer kako treba voditi socijalni dijalog kada su u pitanju pregovori oko kolektivnog ugovora. Ovim kolektivnim ugovorom poboljšan je materijalni položaj, kao i radno-pravni status policijskih službenika. Sindikat u potpunosti podržava sve projekte MUP-a KS i sve što je konstruktivno za ministarstvo i upravu policije”, izjavio je Ećo.

Istaknuto je da je s ciljem jačanja policijskih struktura i kapaciteta u 2023. godine zaposleno 195 novih policijskih službenika, te da je u toku konkursna procedura za prijem još 250 policajaca i 30 mlađuh inspektora. Ministar Admir Katica je najavio da će u 2024. godini od Vlade Kantona Sarajevo zatražiti saglasnost za prijem još 200 poilicajaca u redove MUP-a KS.

(radiosarajevo.ba)