Naslovnica BIH Krimolovci: Zaprimljeno 237 poziva

Krimolovci: Zaprimljeno 237 poziva

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u januaru su registrirali 237 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“. ​ ​U tom periodu od građana su zaprimljene 33 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja (6), neovlašteni promet opojnim drogama (5), te ostala krivična djela (6). ​ ​Od ukupnog broja zaprimljenih informacija, 33 su zajedno s izvještajima proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po osam je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 49 povratnih informacija od nadležnih policijskih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem Krimolovaca. Na osnovu ovoga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnim tužilaštvima pet izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, a jedan izvještaj dostavljen je na ocjenu.

Pored spomenutog, policijski službenici SIPA-e dali su 108 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja Krimolovci – 080 020 505, saopćeno je iz SIPA-e.