Naslovnica BIH Kraj jedne priče: Rudnik mrkog uglja Zenica se zatvara zbog neisplativosti?

Kraj jedne priče: Rudnik mrkog uglja Zenica se zatvara zbog neisplativosti?

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Iako se dugo pričalo o tome šta i kako sa Rudnikom mrkog uglja (RMU) Zenica čiji radnici su skoro svakog drugog mjeseca obustavljali proizvodnju zbog neisplaćivanja plaća sada je situacija jasna.

Rudnik mrkog uglja Zenica se zbog neisplativosti zatvara.

“Udaramo samo u zidove, niko ništa nije kriv, a ispaštaju ti ljudi koji su čitav život posvetili tom rudniku”, izjavio je je rudar RMU Zenica Alija Selman za BHRT.

Riječi ovog zeničkog rudara najbolje opisuju situaciju posljednih nekoliko godina u Rudniku mrkog uglja Zenica. Nakon mnogih radničkih neposluha, protesta pred vladom i raznim institucijama – ipak sada se tome, čini se, približava kraj. Ako je suditi prema najavama iz vladajućeg društva kroz najavu novog zakona, nakon više od 140 godina kopanja uglja, Rudnik mrkog uglja Zenica stavlja ključ u bravu.

“Mislim da javnost ne zna da je Rudnik Zenica trebao da ode u stečaj ili bude zatvoren prije nekoliko godina iz mnogih tehnoloških razloga – vukao je EPBiH u minus, imao blizu 850 uposlenih radnika… Možda javnost ne zna da je ova EPBiH zbirnula 199 radnika iz tog rudnika i platila 42 miliona KM iz svog budežta da bi započeli proces pravedne tranzicije. Želimo spasiti EPBiH i zbrinuti rudare. Nijedan rudar neće ostati bez posla”, tvrdi Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Jednom broju radnika ukazaće se pomoć za odlazak u prijevremenu penziju. Radnicima će kroz Program zbrinjavanja biti ponuđena radna mjesa u drugim rudnicima i biće poduzete i sve druge aktivnosti kako bi proces tranzicije bio proveden na human način.

Iako skeptični, rudari ističu: za ono što je predviđeno Zakonom o zatvaranju rudnika će se boriti. Podsjećaju da od marta u ovom rudniku proizvodnja je svakako bila obustavljena. Od skoro 600 rudara na održavanju jame je radilo samo dvjesto i nisu primili plaće.

“Dobili smo nacrt zakona i on je dosta povoljan za uposlenike rudnika međutim ono što nas zabrinjava jesu lijenost, sporost, tromost vlade, vladajućeg društva i ministarstva, tako da jednostavno ne ispoštuju”, dodaje Selman.

Nedžad Duraković, iz Sindikata RMU Zenica navodi kako ulaze “lagano u u treći mjesec kako plate ne zarađuju, ni tople obroke, tako da vjerujem da se kulminacija sve teže situacije, koja je zadesila RMU Zenica, može očekivati u nekom narednom periodu”.

Zatvaranje priče oko zeničkog rudnika pokreće i glasnije priču o energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji energetskog sektora i način na koji se planira uraditi.

“Kako oni zamisljaju ovaj proces kako su oni nazvali tranzicije i dekarbonizacije samog prelaska na obnovljivi izvor energije – neisplaćivajući, ne držeći se svojih osnovnih obaveza – to je obezbjeđenje osnovnih uslova za rad, a to su plate”, komentira Duraković.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, također naglašava: “Ovo je prijevremeno zatvaranje rudnika mrkog uglja Zenica, jer kad se sagledaju ti procesi za tranziciju energetskog sektora, za rudnik Zenica je to trebalo uraditi u periodu od 2028-2030 godine. Nemamo mi problem, potpuno smo svjesni da je dekarbonizacija to globalno opredjeljenje, ali ono što zabrivanja je spremnost društva za jedan tako kompleksan proces.”

Ostaje pitanje da li ista sudbina očekuje i rudare i iz drugih rudnika jer se ni njihova finansijska situacija ne razlikuje mnogo od one u zeničkom rudniku.

(radiosarajevo.ba/BHRT)