Naslovnica IZDVOJENO Hasib Suljić: Sve je spremno za “Marš mira 2024”

Hasib Suljić: Sve je spremno za “Marš mira 2024”

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” Srebrenica, u julu 1995. godine.

Pohod nosi naziv protestni, jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine.

I ove godine, učešće u Maršu mira uzeli su građani općine Ilijaš. Hasib Suljić predsjednik pododbora za „Marš mira 2024“ kazao je da su u toku posljednje pripreme, te da je broj učesnika ove godine znatno veći.

„Ranijih godina smo brojali oko pedesetak učesnika a ove godine se prijavilo njih stotinu. Dakle, spisak je kompletiran i prijavljen Memorijalnom centru Potočari. Sve je uglavnom spremno osim par sitnih detalja…Za razliku od dosadašnjih sastanaka sa učesnicima koji su održani u Podlugovima, ovaj put lokacija će biti Trg Alija Izetbegović u Ilijašu, gdje ćemo im kao i uvijek podijeliti akreditacije i sve potrebne informacije. Pozivam sve prijavljene da dođu u nedjelju 7. jula u 19h, poželjno bi bilo da dođu i sat vremena ranije, kako bi svi zajedno propratili promociju knjige „A bili su samo djeca – Zločini nad djecom Vlasenice 1992-1995. godine“, autora Husejina Omerovića. Knjiga govori o zločinima nad bošnjačkom djecom Vlasenice u periodu 1992-1993. godine na području prijeratne općine Vlasenica, ali i u vrijeme okupacije sigurne zone UN-a Srebrenica u julu 1995. godine. Polazak grupe predviđen je iz Ljubnića u 4 sata ujutro ( 3:30 okupljanje), a autobus će dalje stajati na svim autobuskim stajalištima kako slijede do Nišića. Na kraju bih podcrtao da je ovo jedan pohod moralnog karaktera i pozvao bih sve učesnike da dođu spremni u tom smislu. Dakle, dostojanstveno na „Marš mira“ – put smrti“, zaključio je Suljić

Za dodatne informacije možete kontaktirati Hasiba Suljića na broj +387 61 159-840.