Naslovnica BIH Kontakt centar i Pravna pomoć – nove usluge za nezaposlene i poslodavce

Kontakt centar i Pravna pomoć – nove usluge za nezaposlene i poslodavce

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo – Sarajevo završila je sve pripreme za zvanično otvaranje Kontakt centra i projekta Pravna pomoć.

Cilj pozivnog Kontakt centra, koji sa radom počinje u ponedeljak (16. februara) prvi je projekat ovakve vrste u službama za zapošljavanje u regionu, a odnosi se na cjelodnevno održavanje komunikacije sa korisnicima usluga, nezaposlenim licima i poslodavcima.

Pozivom prema Kontakt centru, nezaposlena lica i poslodavci izbjeći će nepotrebno gubljenje vremena za obilazak biroa, smanjiti troškove prevoza, a zaposleni službenici imat će više vremena za savjetodavni proces, što je i osnovna ideja za uspostavljanje ovog sistema pomoći korisnicima.

Osim pružanja informacija korisnicima usluga, zadatak Kontakt centra je i rješavanja eventualnih problema sa kojima se nezaposlena ili zaposlena lica ili poslodavci suočavaju prilikom korištenja usluga Službe.

Kontakt centar je baziran na besplatnoj liniji, te pozivom na broj: 080 022 434 korisnik automatski dobija pripremljen odgovor. Ukoliko ne postoji automatski, operater će odgovor u najkraćem mogućem vremenu pripremiti i obavijestiti korisnika.

Automatski odgovori koje će korisnici dobijati su: informacije o potrebnoj dokumentaciji za prijavu na biro, ostvarivanje prava na novčanu naknadu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, pravo na zdravstveno osiguranje, pravo na porodiljsku naknadu, a za poslodavce su pripremljene sadržajne informacije o načinu i proceduri izdavanja radnih dozvola, kao i načinu objave konkursa ili učešća u podsticajnim mjerama aktivnih politika zapošljavanja.

Projekat Pravna pomoć JU Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo – Sarajevo je elektronska komunikacija putem rubrike na web stranici   https://https://www.juszzks.com.ba/, u podstranici Pravna pomoć. Obaveza zaposlenih u Službi je da putem e-maila zainteresovanim korisnicima ponude profesionalni pravni savjet na što bolji i jednostavniji način.

Zaposlenici zaduženi za rad na pravnoj pomoći će takođe ukazati na moguće pravce djelovanja – davanjem smjernica i informacija u vezi sa pravnim nedoumicama, u okviru zakonskih okvira.

Važno je naglastiti da su pravni savjeti isključivo informativne prirode i nemaju obavezujuću pravnu snagu, ali izvrsno su sredstvo za bolje razumijevanje određenih pravnih oblasti, kao i prava i obaveza koje prositiču iz njih.

Ove aktivnosti JU Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo – Sarajevo provodi u okviru uspostavljanja efikasnijih usluga, a pretpostavka je da će se na ovaj način komunikacija sa korisnicima centralizovati, pružanje informacija poboljšati, ujednačiti i ubrzati.

“Uspostavljanjem inovacija u Službi još jednom smo potvrdili da smo lideri u unapređenju sistema zapošljavanja, u skladu sa procesima Evropske unije i regiona. Uvođenje novina u radne prakse pravac je reformskog puta koji smo izabrali prije dvije godine, a ostaće prioritet i u godini koja teče”, rekao je direktor JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo – Sarajevo Igor Kamočaji.

Podsjećamo, najnovije aktivnosti Službe razvijene su uz podršku Projekta za mlade YEP i Vlade Švicarske i GOPA-e, navedeno je u saopćenju za javnost