Naslovnica BIH Kanton Sarajevo: Đaci i studenti besplatno će koristiti javni prijevoz i tokom...

Kanton Sarajevo: Đaci i studenti besplatno će koristiti javni prijevoz i tokom raspusta

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta danas je održao sastanak sa direktorom preduzeća GRAS Senadom Mujagićem, direktorom kompanije Centrotrans Safudin Čengićem i predstavnicima Ministarstva i prijevoznika o temi javnog prijevoza na području kantona.

Analizirane su sve aktivnosti koje su u periodu od pet godina realizovane za poboljšanje javnog prijevoza u svakoj općini, kao i o značaju svih pogodnosti koje su urađene u proteklom periodu. Razgovarano je i o planovima za naredni period.

Prije pet godina, zaključenim Sporazumom kojeg je potpisao ministar Šteta sa prijevoznicima, prvi put je omogućeno da mjesečne karte penzionera važe kod oba prijevoznika. Taj Sporazum, kako je istaknuto, bio je prvi korak u kreiranju novih pogodnosti koje su, ispostavit će se, izuzetno značajne za građane. Nedugo nakon toga, karte đaka i studenata, počinju važiti kod oba prijevoznika.

Saradnjom svih strana, subvencijama Kantona prema prevoznicima, danas je situacija takva da svi kuponi važe kod oba prijevoznika.

Period od pet godina, intenzivnim radom i pronalaženjem najboljih rješenja za građane, saradnjom Ministarstva saobraćaja na čelu sa ministrom Štetom i prijevoznika, donio je velike pozitivne promjene kada je u pitanju javni prijevoz. Značajan broj linija koje godinama nisu saobraćale, vraćene su u red vožnje.

Đacima, studentima i penzionerima sa minimalnom penzijom omogućena je besplatno korištenje javnog prijevoza.

Prvi put Sarajevo ima i noćni prijevoz koji je besplatan za sve građane.

“Svim pogodnostima za građane, ulaganjem u infrastrukturu, širenjem infrastrukture, regulacijom redova vožnje, povoljnim prijevozom, osluškivanjem potreba građana, kreirano je okruženje u kojem je povećan broj korisnika javnog prijevoza. Rezultat nije moguće ostvariti preko noći, posebno ako se uzme u obzir decenijsko zanemarivanje javnog prijevoza, ali smo napravili odlične temelje za potpuno vraćanje povjerenja građana u javni prijevoz. Imamo još posla, bitno je da su rezultati vidljivi”, istakao je ministar Šteta.

Na sastanku je odlučeno da će postojeći kuponi đaka i studenata važiti i tokom raspusta, odnosno za period juli, august za kategoriju đaka, a za kategoriju studenata juli, august i septembar, tako da će ove dvije kategorije besplatno koristiti javni prijevoz i tokom raspusta.

Ministarstvo saobraćaja zahvaljuje prevoznicima na saradnji, kooperativnosti i vjerujemo da ćemo zajedničkim radom i u budućnosti dodatno unaprijediti javni prevoz i građanima omogućiti još kvalitetniju uslugu.