Naslovnica INFOSERVIS Jučer počela isplata penzija

Jučer počela isplata penzija

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

– Dio sredstava za isplatu penzija uzimamo iz tekućih priliva, a nikad sa sigurnošću ne možete znati koliko će se u jednom danu prikupiti novca. No, očekujemo da će isplata biti završena u sljedećoj sedmici – kazao je Feni glasnogovornik Federalnog zavoda PIO Tomislav Kvesić.

Penzioneri u Federaciji BiH koji primanja ostvaruju putem pošte od januarskog čeka pa nadalje dobivat će zaokružen iznos, a razlog je tehničke prirode i namjera da im se omogući da dobiju svaki fening.

– Princip je takav da se korisnicima isplaćuju penzije zaokružene na cijelu marku, a naš sustav pamti neisplaćene feninge. Kad iznos neisplaćenih feninga dosegne 1 KM, korisnik će dobiti penziju uvećanu za 1 KM. Na taj način osiguravamo mogućnost da naši korisnici preko pošte dobiju cjelokupan iznos penzije. Poznato je da apoen od 1 feninga ne postoji, a informacije od korisinika govore da im feninzi u većini slučajeva nisu bili niti isplaćivani. Na ovaj način, zaokruživanjem, korisnici će dobiti svaki fening svoje penzije – navodi Kvesić.

Penzije ostvarene temeljem Zakona o PIO obračunate su i bit će isplaćene prema koeficijentu 1,816. To znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše penzije ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome najniža penzija iznosi 326,17, zajamčena 434,90, a najviša 2.174, 48 KM.

Penzije koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH obračunavaju se i isplaćuju prema koeficijentu 1,485,a penzije ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca domovinskog rata prema koeficijentu 1,00.

Za isplatu penzija za januar s uračunatim troškovima je potrebno oko 153 miliona KM.