Naslovnica +OSTALO Je li Zara novom kolekcijom ismijava trenutna dešavanja i patnje jednog naroda?

Je li Zara novom kolekcijom ismijava trenutna dešavanja i patnje jednog naroda?

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Zara  je galicijska fast fashion (odjeća, obuća i modni dodaci) maloprodajna kompanija sa sjedištem u  Španjolskoj. Kompaniju su 1975. godine osnovali Amancio Ortega i Rosalía Mera, a ime je dobila po gradu Zadru (zbog toga što je A. Ortega bio na medenom mjesecu sa svojom suprugom u tom gradi.

Zara je glavna marka grupacije Inditex, najvećeg svjetskog trgovca odjeće. Grupacija također posjeduje i marke Massimo Dutti, Pull&Bear, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home te Uterqüe. Od 2017. godine, Zara godišnje na tržište stavi dvadeset kolekcija odjeće.

Zara često izbaci fotografije nove kolekcije koje su u najmanju ruku čudne. Tako na fotografijama modeli nose kaput naopačke ili na sebe obuku više slojeva i komada odjeće, tako da se zapravo sam predmet koji se fotografiše i ne razaznaje, piše Senzor.ba.

Ovaj su put otišli korak dalje. Fotografije za novu kolekciju su izazvale veliku buru u javnosti i naišle na brojne osude. Modeli u novoj kolekciji “drže leševe” ili je instalacija napravljena tako da prikazuje urušenu kuću sa beživotnim tijelima okolo. Korisnici društvenih mreža nisu mogli ne primjetiti da ove fotografije uveliko podsjećaju na razorenu Gazu, te smatraju da Zara ovime ismijava žrtve genocida.