Naslovnica ILIJAŠ Izletom u prirodi okončan projekt “Z2-znanje i zabava”

Izletom u prirodi okončan projekt “Z2-znanje i zabava”

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Omladinska organizacija “Carpe diem-Iskoristi dan“ iz Ilijaša uspješno je realizovala projekat pod nazivom “Z2- Znanje i Zabava“, koji se realizovao u protekla dva i po mjeseca. Cilj projekta jeste poboljšanje znanja učenika Osnovne škole “Hašim Spahić“ a sve to kroz niz edukativno-zabavnih radionica. Vrijedni volonteri i članovi Carpe diema, te učenici i korisnici projekta postigli su odlične rezultate te dvomjesečni rad krunisali odlaskom na obližnje izletište u Misoču. „Na naše veliko zadovoljstvo projekat Z2-znanje i zabava uspješno je realizovan. Danas smo na posljednjoj radionici, odnosno izletu u prirodi sa djecom gdje ćemo provesti čitav dan. Projekat je realizovan u potpunosti, dakle svih 14 radionica sa učenicima VI i VII razreda Osnovne škole „Hašim Spahić“. Veoma smo zadovoljni postignutim rezultatima, budući da su učenici poboljšali ocjene iz onih predmeta koje smo vježbali a najviše smo bili usmjereni na matematiku“, objašnjava Elma Čutura predsjednica OO „Carpe Diem-Iskoristi dan.
Svoje zadovoljstvo učešćem u ovom projektu ali i odlasku na izlet nisu krili ni učenici, koji su iskazali veliku želju da podjele svojestranica3 dojmove sa ekipom Radio Ilijaša. „Više od dva mjeseca smo učili i družili se sa volonterima i mnogo toga smo naučili. Volimo da učimo kroz igru i druženje jer je to zabavnije a pogotovo matematiku. Danas uživamo na izletu, igramo fudbala i odbojke i lijepo se družimo“, kazali su nam Bešlija Sakib učenik VII-razreda i Haris Merčić učenik VI- razreda OŠ “Hašim Spahić“. Jedan od ciljeva ovoga projekta bio je razvijanje svijesti djece o važnosti timskog rada te boravka u prirodi. Učenici su oduševljeni izletištem u Misoči, budući da mnogi od njih nisu imali priliku posjetiti ovo mjesto: „Ovdje u Misoči je zaista predivno, družimo se i igramo sa svojim prijateljima.Volonteri ne samo da su nam pomogli oko škole i učenja, nego su nas naučili kako da budemo plemenitiji i kulturniji. Mnogo smo vježbali matematiku i uspjele smo poboljšati ocjene“, navode Lejla Bikić i Mubina Bektić, učenice VI razreda. Analizirajući postignute rezultate članovi OO „Carpe diem-Iskoristi dan“, ističu da djeca mnogo više vole da uče kroz interaktivne radionice i igru. To su nam potvrdili i učenici, koji smatraju da treba biti još ovakvih projekata: „Puno je bolje učiti kroz druženje i igru i nadamo se da će biti još ovakvih projekata. Danas smo na izletu i lijepo se družimo, slažemo i hvala našim volonterima što su nam omogućili sve ovo“, ističu Minela Tanković i Ajla Smajlović učenice VI-razreda. Razigrani i veseli, učenici smatraju da su postali veoma dobri prijatelji sa volonterima te da će stranica2im stečeno znanje pomoći u daljnjem školovanju. Ponosni su na postignute rezultate ali i pomalo tužni jer je projekat završen.“Naučili smo mnogo toga, i nije isto raditi sa nastavnicima i sa ovim volonterima. Oni su super i veoma nam je žao što se danas rastajemo. Uspjeli smo savladati puno gradiva iz matematike, a učili smo i engleski i njemački, bosanski jezik i geografiju te smo pravili panoe sa tablicom množenja“, ponosno ističu Amar Spahić i Amer Ćosić učenici VI- razreda.
Posebnu zahvalnost upućuju direktoru OŠ „Hašim Spahić“ Mirsadu Kusturi, koji je prepoznao značaj ovog projekta, svim roditeljima učenika koji su bili dio ovog projekta te Općinskom načelniku Akifu Fazliću, koji nam pruža nesebičnu podršku u našem radu Organizacije.Omladinska organizacija „Carpe diem-Iskoristi dan“ nastavlja sa uspješnim radom kroz nekoliko novih projekta, čija se realizacija očekuje u ljetnom periodu. U planu su projekti koji će uključiti djecu i učenike te mlade sa područja općine Ilijaš.

Autor: Enisa Mešetović