Naslovnica ILIJAŠ Ilijaški srednjoškolci uređuju svoje igralište

Ilijaški srednjoškolci uređuju svoje igralište

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Učenici SŠC „Nedžad Ibrišimović“, odlučili su da kroz program „Aktivni mladi“ predstave svoju projektnu ideju i na taj način urede košarkaško igralište. Projekat pod nazivom “Zaigraj i ti“, ima za cilj da postojećem košarkaškom igralištu, koje se nalazi u dvorištu SŠC “Nedzad Ibrišimović” Ilijaš, vrati svoju namjensku funkciju. Sveukupni cilj projekta jeste preuređenje košarkašog terena, u svrhu unaprijeđenja i razvoja sportsko -rekreativnog sadržaja u našoj lokalnoj zajednici.
Specifični ciljevi projekta su podizanje svijesti o važnosti zdravih stilova života, obezbeđivanje kvalitetnog i bezbjednog prostora za igru i rekreaciju, zaštita i obnavljanje postojeće sportske i zabavne infrastrukture od propadanja. Rekonstrukcija igrališta podrazumijeva postavljanje nove košarkaške table, klupa i koševe, te promjenu starih sijalica na reflektorima.

 

Realizacijom ovog projekta proširila bi se funkciju košarkašog igrališta, te stvorili uslove za druženje i zbližavanje mladih općine Ilijaš kroz sportsko-rekreativne sadržaje. Prijavom projektne ideje i slanjem kreativne fotorafije timu Aktivni mladi, učenici SŠC „Nedžad Ibrišimović“ ušli su u 56 odabranih finalista. Ulazak u top 40 timova programa zavisio je od facebook glasanja, koje je trajalo do 20. 06. 2014. godine. Naš tim, uspješno je savladao i ovu prepreku, te su, po ukupnom broju bodova, ušli u top 40 timova koji će realizovat svoj projekat. U narednom periodu, predstavnice našeg projektnog tima, učenice Amina Hasečić i Almedina Halilović, bit će učesnice Ljetnog pripremnog kampa, koji će se održati na Jahorini, u periodu 04 – 08.07.2014.godine. Na kampu će se projektne ideje dodatno razraditi, pripremit će se budžet projekta i ugovor o podršci. Krajem augusta 2014. godine, realizovat će se Akcijski seminar – jednodnevni susret timova i mentora radi finalne pripreme aktivnosti i dogovora o načinima relalizacije odobrenih projekata.  Od septembra do sredine novembra 2014. godine planirana je Akcije –realizacije projekata. Projektni tim SŠC “Nedžad Ibrišimović” čine Amina Hasečić – lider tima,te Ilma Buća, Almedina Halilović, Amila Avdukić, Merima Neretljak, Aida Kozić, Amila Behlulović, Dževada Huseinović, Ilhana Draginović, Aida Fazlić i Medina Poračanin.Ponosni smo  na naše učenike i želimo im mnogo uspjeha u budućem radu.

 

„Aktivni mladi“ je specijalni polugodišnji program za razvoj liderskih i preduzetničkih vještina kod srednjoškolaca u BiH. Kroz ovaj program mladi mogu kreirati svoje vlastite projekte, lobirati za njih u kontaktu sa političarima i institucijama, predstaviti ih u medijima, dobiti finansijsku i mentorsku podršku za realizaciju projekata, te na kraju biti u stanju i ostvariti ih u praksi kao pravi menađeri.

Program AKTIVNI MLADI započeo je svoju realizaciju još krajem 2004. godine. Od tada, kroz obuku je prošlo više od 40.000 mladih iz 80-ak gradova i 150-ak srednjih škola. Skoro 800 mini projekata je pripremljeno, a najbolji od njih su uz finansijsku podršku i u praksi urađeni. Od 2010. godine mladi su uspješno realizirali 133 svoja projekta iz 87 srednjih škola i sakupili za njih više od 100.000 KM. Program „Aktivni mladi“ od 2010. godine realizira OIA BiH u partnerstvu sa UNICEF-om.

Enisa Mešetović