Naslovnica ILIJAŠ Ilijaš: Ulična akcija “Recimo ne nasilju nad ženama i djevojčicama”

Ilijaš: Ulična akcija “Recimo ne nasilju nad ženama i djevojčicama”

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Omladinska organizacija “Iskoristi dan – Carpe diem“ Ilijaš uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT Sarajevo obilježit će dan borbe protiv nasilja nad djevojčicama i ženama – Narandžasti dan koji se obilježava svakog 25. u mjesecu.

Ulična akcija pod nazivom „Recimo NE nasilju nad ženama i djevojčicama“ održat će se 25.02.2016. godine sa početkom u 12:00 sati na glavnom šetalištu u Ilijašu.

Carpe diem

Tom prilikom, svi zainteresovani građani i građanke općine Ilijaš imat će priliku dati svoj doprinos u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, tako što će se fotografisati sa Instragram i Facebook okvirima te se na taj način priključiti online kampanji #orangevoices.

Generalni sekretar UN-a proglasio je svaki 25. u mjesecu “Narandžastim danom” (Orange Day), kao dan podsjećanja na važnost prevencije, sprečavanja i sankcionisanja nasilja nad ženama i djevojčicama.  Svaka peta žena u Bosni i Hercegovini tokom svog života, proživjela je neki oblik nasilja. Majke, sestre, supruge i kćerke, nerijetko, svakodnevno trpe nasilje o kojem, najčešće uopće ne govore. To je poražavajuća činjenica s kojom se u koštac treba uhvatiti cjelokupno bh. društvo