Naslovnica BIH HNVBiH podupire inicijativu o usvajanju rezolucije o Srebrenici

HNVBiH podupire inicijativu o usvajanju rezolucije o Srebrenici

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine je, u povodu najave da će se pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda naći prijedlog rezolucije kojom bi se 11. srpnja na međunarodnom nivou obilježavala godišnjica genocida u Srebrenici, saopćilo da snažno podupire inicijativu i izražava punu podršku izaslanstvu BiH u Ujedinjenim narodima na čelu s ambasadorom Zlatkom Lagumdžijom.

“Okupljeni oko zajedničkih težnji ka mirnoj, stabilnoj i europskoj Bosni i Hercegovini, duboko vjerujemo da će Rezolucija utrti put izgradnji mira, suočavanju s prošlošću i međunarodnim komemoriranjem žrtava genocida u Srebrenici. Ovo je nakon svih relevantnih presuda važan korak koji međunarodna zajednica može napraviti kako bi porodice žrtava vratile povjerenje u međunarodni sustav pravde. Dok s poštovanjem i pijetetom te spremnošću na gradnju održivoga mira promatramo kako brojne države članice UN-a izražavaju podršku predmetnoj inicijativi, zabrinuti smo zbog intenzivirane mrzilačke retorike iz Republike Srpske”, navode iz HNV-a BiH.

U saopćenju za javnost sa žaljenjem konstatiraju “da su svi mehanizmi za kooperativno djelovanje sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom razvidno istrošeni, jer na svaku pruženu ruku, Dodik reagira ohološću i podrivanjem mira”.

HNVBiH navodi da svi narodi Bosne i Hercegovine zaslužuju da budu sjedinjeni u bosanskohercegovačkom duhu i dobrim namjerama, predvođeni odgovornošću izabranih dužnosnika koji znaju cijeniti mir i razvoj domovine.

“Vjerujemo da Bošnjaci, Srbi i Hrvati – zajedno sa svim građanima Bosne i Hercegovine – žele mir, sigurnost i stabilnost, te rezolutno odbacujemo bilo kakve ideje o podjelama, razdruživanjima i razgraničenjima. Pozivamo sve nadležne institucije da bdiju nad mirom i stabilnošću naše domovine, a prijatelje u međunarodnoj zajednici molimo za podršku svim činiteljima koji spremno pružaju ruku i okreću se ka budućnosti”, navodi se u saopćenju HNV-a BiH.