Naslovnica BIH Gornje Rosulje postale trkačka pista: Brza vožnja može dovesti do velike tragedije

Gornje Rosulje postale trkačka pista: Brza vožnja može dovesti do velike tragedije

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Regionalna cesta R443 Visoko-Kiseljak, koja prolazi kroz MZ Rosulje, posljednjih mjeseci je postala opasna pista za brze vozače, a situacija je postala krajnje alarmantna.

Građani su sve više zabrinuti zbog učestalih slučajeva prekomjerne brzine.

Piše: Naim K.

Mnogi stanovnici ovoga dijela Visokog, do sada su svjedočili mnogo puta pravoj trci automobila, gdje prema procjenama od pedesetak vozila koji prođu ulicom, njih 30 vozi brže od 60 km/h, dok se dnevno nađe i 5-6 automobila koji se kreću čak i do 100 km/h.

Ova svakodnevna brza vožnja predstavlja ozbiljan rizik za sve učesnike u saobraćaju, posebno za pješake i djecu.

Semir Dokso, koji živi u neposrednoj blizini ove ceste, rekao je za naš portal da je ova ulica postala pista za potencijalne ubice za volanom.

“Nevjerovatno je kako niko nema osjećaja da riješi ovaj problem. Toliko se brzo vozi da se čeka samo kada će neko nastradati.”

Kako nam je kazao, a i ustupio video koji je snimila CCTV kamera postavljena na njegovom domu, posebno je alarmantan bio slučaj kada je početkom ovoga mjeseca jedno vozilo, bez registarskih tablica, prošlo ulicom brzinom od preko 100 km/h.

Građani, kako kaže ovaj Visočanin, strahuju da će ovakva brza vožnja uskoro rezultirati tragedijom, možda čak i gubitkom života djeteta.

Iako je policija obaviještena o problemu, reakcija je spora, tvrdi on.

Treba istaknuti da su pojedini vijećnici iz klupa Gradskog vijeća Visoko do sada nekoliko puta pokrenuli inicijative da se reguliše saobraćaj u ovom dijelu Visokog, ali nadležni prebacuju odgovornost s jednog nivoa vlasti na drugi.

“Ovo je trenutak kada moramo zajedno reagovati. Lokalne vlasti, zajedno sa građanima, moraju hitno pronaći rješenje. Postavljanje dodatnih prometnih znakova, usporivača brzine ili pojačana prisutnost policije mogli bi biti koraci u pravom smjeru”, smatra vijećnik Admir Babić.

“Nadamo se da će se ovaj problem riješiti prije nego što bude prekasno. Sigurnost svih nas je u pitanju, i svi moramo djelovati”, zaključio je za naš portal vijećnik Admir Babić koji je još prije godinu dana pokrenuo Inicijativu za regulisanjem saobraćaja na ovoj cesti.

Ali problem je još uvijek ostao neriješen.

Piše: Naim K. (visoko.ba)