Naslovnica BIH Fondacija asfaltirala pristup tumulusu u Vratnici

Fondacija asfaltirala pristup tumulusu u Vratnici

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Još jedna sjajna vijest iz Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’. U periodu mart-juni 2024. Fondacija preko svog privrednog društva ‘Bosanske piramide d.o.o.’ izvodi radove na uređenju pristupa tumulusu u Vratnici, kao i na samom tumulusu.

Naime, ove zime je Fondacija kupila šest parcela na tumulusu i time postala vlasnik polovine ove vještačke strukture. Tumulus je inače konusno vještačko uzvišenje. Fondacija je izvodila arheološke radove, geološka sondažna bušenje, GPR skeniranje i niz mjerenja energetskih fenomena u proteklim godinama, a osobito u period 2006 -2008. Međutim, zbog fokusa na drugim lokacijama, tumulus je bio donekle ‘zaboravljen’.

Ali, turisti nisu zaboravili tumulus u Vratnici već su konstantno dolazili. Pored nevjerovatnih vještačkih pravilnih višetonskih blokova koji obrazuju ovu strukturu, s vrha tumulusa se pruža prekrasan pogled na zelenu okolinu. To je bila idealna lokacija za opuštanje i meditaciju za brojne goste iz svijeta.

Stoga se Fondacija odlučila za veliku investiciju kupovine parcela, proširivanje uskih, kolskih puteva, njihovo tamponiranje i asfaltiranje. Ukupno je asfaltirano 160 metara prilaznog puta tumulusu, kao i parking za goste Fondacije.

Okolinu je očistio tim Fondacije, a u toku su radovi na postavljanju kružnog toka sa betonsko-kamenim stepenicama, permanentnim rukohvatima, billboardima s dvojezičnim objašnjenjima, jarbola sa zastavama, klupa na vrhu tumulusu za goste kapaciteta 100 sjedećih mjesta i postavljanje natkrivenih stolova sa klupama kapaciteta 40 mjesta.
Zvanično otvorenje ove novouređene turističke destinacije predviđeno je u ponedjeljak 10. juna 2024. godine u 18:15. Tada će direktor Fondacije dr. Semir Osmanagić održati prezentaciju za službene vodiče Fondacije o arheološkim, naučnim, energetskim i turističkim aspektima ove lokacije.

(visoko.ba)