Naslovnica BIH Federalna televizija podnijela krivičnu prijavu protiv BHRT: Gašenje signala teško krivično djelo

Federalna televizija podnijela krivičnu prijavu protiv BHRT: Gašenje signala teško krivično djelo

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Federalna televizija podnijela je krivične prijave protiv BHRT-a zbog nedavnog prekida dijela programa, naveli su advokati ovog javnog servisa Nina Kisića i Goran Dragović.

Naveli su da su prijave podnijete u ime Poslovodnog odbora FTV-a protiv Upravnog odbora i Uprave BHRT-a.

U svojstvu opunomoćenika Federalne radio-televizije podnijeli smo krivične prijave SIPA-i i Tužilaštvu BiH. Radi se o više lica. To su članovi Upravnog odbora BHRT-a – Rajko Radovanović, Valentina Rupčić, Slavko Rolih, generalni direktor Belmin Karamehmedović, Elvir Lemeš, te direktor BHT-a Mario Vrankić i direktor BH Radija Dejan Kerleta.

Ono što je jako zanimljivo i bitno – krivična prijava je podnesena i protiv više NN lica. Taj krug lica je izvjesno malo širi od ovih prijavljenih. Mi smo identifikaciju ovih lica koji su učestvovali nesporno u izvršenju ovog krivičnog djela prepustili istražnim organima”, rekao je advokat Goran Dragović.

Objasnio je koje kazne su predviđene za krivična djela – udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zloupotreba službenog položaja.

“Ovdje bismo fokus stavili na zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Radi se po svojoj prirodi o teškom krivičnom djelu za koje su propisane kazne u zavisnosti od cenzusa odnosno pričinjene štete – od šest mjeseci do pet godina, u stavu dva to je od jedne do deset godina, a u stavu trećem, ukoliko bi ta šteta bila preko 50.000 KM, najmanje tri godine. Dakle, zaprijećene kazne u konkretnom slučaju su veoma visoke jer je upravo i zakonodavac prepoznao štetnost po društvo jednog takvog postupanja”, objasnio je.

Nastavak teksta pročitajte OVDJE.