Naslovnica SVIJET Drugi konvoj pomoći ulazi u Gazu preko egipatskog prelaza Rafah

Drugi konvoj pomoći ulazi u Gazu preko egipatskog prelaza Rafah

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Drugi konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći počeo je da ulazi u Pojas Gaze sa egipatske strane prelaza Rafah, objavili su egipatski mediji.

Cairo News Channel objavio je da je kopneni prijelaz Rafah otvoren drugi dan zaredom kako bi se nova humanitarna pomoć dopremila u Pojas Gaze.

U subotu je konvoj od 20 kamiona za pomoć ušao u Pojas Gaze sa graničnog prijelaza Rafah. Bila je to prva isporuka pomoći Gazi od izbijanja oružanog sukoba između Izraela i palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu, bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz zraka. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze, koja je poprimila dimenzije neselektivnog bombardovanja civilnih objekata, stambenih zgrada, džamija, crkava, ali i bolnica.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja u izraelskim napadima u Gazi ubijena je 4.651 osoba, među kojima je 1.873 djece i 1.023 žene.

U napadima Hamasa u Izraelu poginulo je više od 1.400 osoba.