Naslovnica IZDVOJENO Dean Džebić u Ilijašu održao predavanje “Regionalna trka u naoružanju i položaj...

Dean Džebić u Ilijašu održao predavanje “Regionalna trka u naoružanju i položaj Bosne i Hercegovine: Perspektive i prognoza razvoja”

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Udruženje “Znamen” Ilijaš  organiziralo je u Biznis centru predavanje o temi: “Regionalna trka u naoružanju i položaj Bosne i Hercegovine: Perspektive i prognoza razvoja” Gost predavač bio je Dean Džebić,  jedan od najmlađih i najboljih regionalnih vojnih analitičara.

Večeras smo se okupili zbog veoma zanimljive i aktuelne teme u regiji i svijetu, koja zaslužuje pažnju javnosti, a to je utrka u naoružanju, povratak Francuske vanjske politike na Balkan, neke nove okolnosti, mogućnosti i planovi Bosne i Hercegovine ( kako bi bila u regionalnom balansu ), najava ministra Heleza o formiranju rezervnog sastava OSBiH. Smatram da je ova tema potrebna a naš predavač najbolja osoba koja će ukazati na neke činjenice i riješiti određene dileme u društvu, kazao je historičar Faris Marukić iz Udruženja Znamen.

 Novinar i vojni analitičar Dean Džebić na početku predavanja istaknuo je da je ideja konvencionalnog rata kakav se dvije godine vodi u Ukrajini bila odbačena i smatrana nemogućom na tlu Evrope, sukob Izrael-Palestina probudio stara neprijateljstva, a u svijetu se trenutno vodi stotinjak oružanih sukoba različitog intenziteta, o kojima znamo malo ili ništa.

Pitanja sigurnosti, odbrane, međunarodnih odnosa zaokupljaju pažnju cijelog svijeta, posebno posljednjih nekoliko godina kako se globalna situacija naglo mijenja iz sata u sat. Prisutna je zabrinutost i panika među ljudima, pogotovo u  uslovima BiH i nekih novonastalih starih kriza koje dodatno aktueliziraju tematiku sigurnosti i odbrane i ovakvo predavanje može dati odgovore na svakodnevna pitanja jer i hiperprodukcija vijesti I informacija kojima smo izloženi stvara dodatnu zbunjenosti kod prosječnog čitatelja, stoga nema alternative dolazak među ljude i odgovaranje na njihova pitanja. Predavanje je fokusirano na regionalna krizna žarišta i daje jednu vrstu osvrta na refleksije tih žarišta u odnosu jugoistočne Evrope, BiH i njenog regiona koji se ubrzano mijenja ka nekim globalnim trendovima, kazao je Džebić za Radio Ilijaš.

Organizatori ističu da je tema predavanja jako bitna i aktuelna zbog toga što je ulaganje u vojnu opremu u čitavom svijetu dostiglo iznos od 2,4 triliona dolara. U Evropi taj iznos je porastao za 19% u 2023. godini. Kada je u pitanju region, također je došlo do značajnog porasta ulaganja u vojsku i vojnu opremu, gdje prednjači Republika Srbija koja ove godine planira izdvojiti oko 3 milijarde KM za ovu oblast. Iza njih slijedi Hrvatska, zatim Albanija, dok Bosna i Hercegovina kaska za njima uz nešto manje od 400 miliona ulaganja.

Radio Ilijaš