Naslovnica BIH Dani Avde Smailovića

Dani Avde Smailovića

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U Visokom će od 1. do 5. juna 2015. godine biti održan muzički festival Dani Avde Smailovića.

Festival od preko 70 učesnika iz nekoliko zemalja svijeta bit će održan u novom Multimedijalnom centru u Prijekom (Visoko), a koncert Radost života – u susret dolasku pape Franje bit će održan u Crkvi sv. Bonaventure pri Franjevačkom samostanu u Visokom.

Avdo Smailović, visočanin, kompozitor i profesor, vodio je horove i orkestre te organizirao koncerte i druge manifestacije u svom rodnom gradu. Muzički festival Dani Avde Smailovića svojevrstan je hommage velikom bosanskohercegovačkom umjetniku, kompozitoru, profesoru, čovjeku Avdi Smailoviću. Kroz pet dana festivala, publika će imati priliku da uživa na koncertu Metamorfoze u interpretacijama vrhunskih mladih muzičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Albanije.

Posebnost koncerta je nastup našeg poznatog opernog pjevača – basa, gospodina Denisa Isakovića koji će pjevati ariju Hasanage i Hasanaginice iz bh. opere Hasanaginica s mezzosopranistkinjom Larisom Buro. Drugog dana festivala prof.dr.Esad Bajtal predstavit će svoju knjigu „Sevdalinka – alhemija duše“.

Nakon muzičke tribine o ulozi umjetničke muzike u odnosu na današnje trendove, festival će završiti sa svečanim koncertom Ko je bio Avdo Smailović na kojem će publika uživati u priči o životu i djelu profesora Avde Smailovića, a umjetnicima iz Bosne i Hercegovine i Amerike, pridružit će se i učenici muzičkih škola iz Visokog i Goražda, koje s ponosom nose ime Avde Smailovića.

Za više informacija o učesnicima i programu festivala, posjetite oficijelnu web stranicu:www.bartolomejstankovic.com/festival

Uvodna riječ umjetničkog direktora festivala

Ideja o muzičkom festivalu Dani Avde Smailovića u Visokom, postoji još od 2013. godine kada sam s djelom za klavir – Metamorfoze Avde Smailovića predstavljao Bosnu i Hercegovinu u projektu EU Inside & Outside u sklopu 27. Muzičkog biennala u Zagrebu. Djelo Metamorfoze Avde Smailovića je tom prilikom oduševilo i stručnu kritiku koja napominje da „iako se glazbeno obrazovao tek u odrasloj dobi, tim je djelom bosanski skladatelj pokazao više osobnosti i izvornosti ideja od mnogih europskih praizvedbi.“ Ova kritika je samo jedan u nizu pokazatelja koju umjetničku vrijednost imaju djela visočkog kompozitora Avde Smailovića. Kako i sam naslov djela Metamorfozeupućuje na promjene (grčki metamorphoses – preobrazbe, transformacije) tako je i moja misao vodilja bila da muzički festival Dani Avde Smailovića u Visokom bude jedna pozitivna promjena, doprinos u očuvanju naše kulturno-historijske tradicije, da Visoko ne zaboravi svoje velikane i da cijelom svijetu ispričamo jednu pozitivnu priču o gradu Visoko.

Program