Naslovnica BIH Danas skraćeni časovi u osnovnim i srednjim školama u KS, direktori odlučuju...

Danas skraćeni časovi u osnovnim i srednjim školama u KS, direktori odlučuju o obustavi

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Nastava u školama u Kantonu Sarajevo danas će biti skraćena, a kako je saopćeno iz Ministarstva dalje odluke o obustavi nastave donosit će direktori osnovnih i srednjih škola. Iz Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja poručuju da ova odluka nije realna.

Ministarstvo nauke, obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo donijelo je odluku da će nastava u drugoj smjeni u osnovnim i srednjim školama radi sigurnosti učenika danas biti skraćena, te će jedan školski čas trajati 30 minuta, a nastava će početi prema uobičajenoj satnici u 14:00 sati.

Iz Ministarstva je saopćeno da nije donesena nikakva odluka u vezi sa izmjenama sutrašnjih nastavnih aktivnosti na nivou Kantona, nego da je direktorima osnovnih i srednjih škola ostavljena mogućnost donošenja odluke o odvijanju nastavnog procesa.

“Direktori škola odlučit će da li će u potpunosti obustaviti nastavni proces ili skratiti nastavu ukoliko bude potrebe za tim. Škole koje u potpunosti obustave nastavni proces obavezne su izvršiti nadoknadu propuštenih časova“, kazala je Lamija Husić, stručna savjetnica u Ministarstvu nauke, obrazovanja i mladih KS.

Sindikat osnovnog i srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo se ne slaže sa odlukom Ministarstva obrazovanja, a predsjednik Sindikata Saudin Sivro rekao je da ova odluka nije realna i da je ne provodiva.

“Mi imamo lude ljude u Ministarstvu obrazovanja KS. Nastat će apsolutna konfuzija jer u Kantonu imamo 36.000 učenika. Na koji način će direktori škola obavijestiti roditelje da li nastave ima ili ne? Neki nastavnici rade u dvije ili tri škole, kako će znati koja škola radi i gdje da idu na posao”, rekao je Sivro .

Kako nam je saopćeno iz Ministarstva, danas je u školama na nivou Kantona bilo odsutno 20-30 posto učenika.