Naslovnica BIH Danas posljednji dan vašera u Visokom

Danas posljednji dan vašera u Visokom

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Malo po malo i ovogodišnje “Visočko ljeto” se primaklo kraju. Dani kulture i sporta su danima iza nas, ali još uvijek traje popularni vašer- glavna ulica nakičena štandovima sa raznovrsnom ponudom i prodavačima, kako iz Visokog pa tako i šire.

Na vašeru se uvijek moglo vidjeti zanimljivih stvari, a najviše onih sitnica koje nam pokazuju kako je narod svugdje isti te kako nam malo fali da se svi zbližimo. Ostao je još samo jedan dan i još samo jedna prilika da ponovo ili čak prvi put posjetite visočki vašer. Iako se tradicija već dugi niz godina nastavlja, ova manifestacija skoro pa nikako nije kao što je prije bila. Starije generacije pamte mnogo bolje vašere, mnogo više prodavača i mnogo više posjetilaca, mada i danas možemo vidjeti dobru verziju nekadašnjeg vašera.

Aliđun ili Ilindan je, nakon Jurjeva, najpoštovanija bošnjačka tradicionalna i jubilarna proslava u Bosni i Hercegovini. Oduvijek se poštovao Ilindan ili Aliđun, koji je redovno drugog augusta. Na taj dan, Bošnjaci širom zemlje održavaju mnogobrojne teferiće- tradicionalne narodne derneke koji datiraju od davnina. U Visokom, oko prethodne tri decenije koje su iza nas, sedmicu dana pred Aliđun, održava se i popularni vašer.

Visočki vašer je nadaleko poznat jer je oduvijek poznato kako su Visočani neviđeni trgovci od davnina pa stoga ova manifestacija ima i dubok historijski i autobiografski temelj našeg grada i građana. Ako i niste ljubitelji gužve, trebali bi ”uhvatiti zadnji voz” pa svojim prisustvom barem malo oživjeti ovaj gradski događaj.

(ViPromo.ba)