Naslovnica BIH Da li Bosna i Hercegovina treba da uvede obavezan vojni rok?

Da li Bosna i Hercegovina treba da uvede obavezan vojni rok?

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Zemlje regiona, Srbija i Hrvatska, ponovo razmišljaju o uvođenju obaveznog vojnog roka.

Inicijativu u Srbiji je zvanično pokrenuo Generalštab Vojske Srbije i prijedlog podnio 4. januara predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

U obrazloženju se navodi da prijedlog dolazi “nakon detaljnog razmatranja opće sigurnosnesituacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Srbija kao vojno neutralna zemlja”.

Prema prijedlogu, vojni rok u toj zemlji bi trajao četiri mjeseca, regruti bi prolazili osnovnu pješadijsku obuku sa teorijskom i praktičnom nastavom.

I Hrvatska razmišlja o uvođenju obavezne vojne obuke, koja bi trajala mjesec dana.

“U okolnostima sigurnosnih opasnosti koje postoje širom svijeta nije loše da MORH od onoga što se već radi po konceptu s onima koji dobrovoljno služe vojni rok napravi određeni iskorak i pripremi koncepciju kraćih tečajeva kako bi se širi broj ljudi mogao upoznati s osnovnim vještinama koje mlađe generacije nemaju”, kazao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Ukidanje vojnog roka bilo je dio reforme odbrambenog sistema u našoj zemlji odnosno dio procesa stvaranja modernih i operativnih Oružanih snaga BiH.

No nakon agresije na Ukrajinu, služenje vojnog roka je ponovo aktuelna tema, pogotovo u Europi.

Skoro sve zemlje EU su povećale svoje vojne budžete, neke su vratile obavezno služenje vojnog roka, dok druge to aktivno razmatraju.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, obavezno služenje vojnog roka je obustavljeno 2006. godine kada je reformom odbrane stavljen izvan snage zakon koji je podrazumjevao obavezno služenje vojnog roka.

Reforma odbrane podrazumjevala je o formiranje rezervnog sastava Oružane snage BiH, no prije svega zbog manjka sredstava, taj koncept nije nikada zaživio.

Uvođenje obaveznog vojnog kruga je izuzetno skupa stvar za svaku državu, pa tako i za Bosnu i Hercegovinu.

(radiosarajevo.ba)