Naslovnica BIH CIK danas raspisuje lokalne izbore u Bosni i Hercegovini

CIK danas raspisuje lokalne izbore u Bosni i Hercegovini

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Iz Centralne izborne komisije /CIK/ Bosne i Hercegovine za danas, 8. maja, najavljena je konferencija za novinare u Sarajevu posvećena raspisivanju i održavanju predstojećih lokalnih izbora.

Iz CIK-a BiH je 29. aprila najavljeno će na narednoj sjednici, najavljenoj za ovu sedmicu, biti utvrđen datum održavanja lokalnih izbora za ovu godinu i organe vlasti za koje se sprovode, a odluka će biti donesena u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, saopšteno je tada iz CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH je podsjetila da svi eventualni kandidati, pored ostalih uslova propisanih zakonom, moraju do dana raspisivanja izbora imati prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici u kojoj se žele kandidovati.

Nakon odluke o raspisivanju lokalnih izbora CIK BiH će objaviti Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti, koje se uobičajeno donosi na dan raspisivanja izbora.

CIK BiH izbore raspisuje prema odredbama Izbornog zakona BiH koje je u martu nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Po Izbornom zakonu BiH, izbori u BIH se održavaju prve nedjelje u oktobru, osim ako taj dan ne pada u dan vjerskog praznika.

Izbori će biti održani za 64 opštinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština opština u RS, 120 načelnika opština u Bosni i Hercegovini, 15 gradskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, osam skupština gradova u RS, 23 gradonačelnikau Bosni i Hercegovini i Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.