Naslovnica +OSTALO Cijene struje u 2016. godini ostat će iste

Cijene struje u 2016. godini ostat će iste

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Cijene struje u 2016. ostaju iste – Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH (FERK) na  sjednici u Mostaru dala je saglasnost na prijedloge cijena usluga javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge JP “Elektroprivreda HZHB” d.d. Mostar i JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo po kojoj cijena električne energije u 2016. godini za domaćinstva ostaje ista.

 – Na današnjoj sjednici FERK je dao suglasnost na prijedlog cijene usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge JP “Elektroprivreda HZHB” d.d. Mostar i to da se tarife za kupce unutar kategorije potrošnje domaćinstva ne mijenjaju – kazala je na konferenciji za novinare u Mostaru predsjednica FERK-a Sanela Pokrajčić.

 Po njezinim riječima, tarife kupaca unutar kategorije ostala potrošnja mijenjaju se tako da se kupcima I. tarifne grupe umanjuje za 3,71 posto, II. tarifne grupe umanjuje se za 6,15 posto, za III. tarifnu grupu umanjuje se za 7,77 posto, a tarife za IV. i V. grupu ostaju iste.

– Ukupno smanjenje tarifnih stavova za kupce kategorije ostala potrošnja za ovo elektroprivredno preduzeće u prosjeku iznosi 5 posto, a ulazna cijena energije koja je korištena za izračun tarifnih stavova za kupce koji se opskrbljuju u okviru univerzalne usluge je 7,44 feinig/kWs.

Kada je u pitanju Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, tarifni stavovi za kupce unutar kategorije potrošnje domaćinstva  također se ne mijenjaju, kao ni tarifni stavovi za I., III. i IV. grupu unutar kategorije ostala potrošnja.

– Promjena tarifnih stavova izvršit će se za II. tarifnu grupu unutar kategorije ostala potrošnja, te će prosječno smanjenje biti u prosjeku za 0,95 posto – kazala je Pokrajčić.

Istaknula je kako na razini ukupne ostale potrošnje javnog poduzeća ovo predstavlja prosječno smanjenje za 0,48 posto te kako je javno poduzeće u izračunu ove cijene ulazilo s cijenom energije za kupce koji se opskrbljuju unutar univerzalne usluge od 7,506 fening/kWh.

– Cijene usluge javnog opskrbljivača primjenjuju se od 1.1.2016. godine.

Na konferenciji su podsjetili kako su od 1. januara 2015. godine svi krajnji kupci električne energije kvalificirani kupci, čime ostvaruju pravo na slobodan izbor opskrbljivača električnom energijom, a također prestaju važiti tarifni stavovi za prodaju električne energije nekvalificiranim (tarifnim) kupcima.

Zakonom o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine propisano je da je FERK nadležan za nadzor tržišta električne energije, za utvrđivanje cijena usluge javnog opskrbljivača do potpunog otvaranja tržišta električne energije ili davanja suglasnosti na cijene usluge javnog opskrbljivača nakon potpunog otvaranja tržišta električne energije.

– U tom smislu, FERK je donio Pravilnik o opskrbi kvalificiranih kupaca električnom energijom i o postupku promjene opskrbljivača, kojim je između ostalog propisano da javni opskrbljivač predlaže cijene, po kojima isporučuje električnu energiju u okviru univerzalne usluge u skladu s Metodologijom za utvrđivanje cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge u Federaciji BiH – istaknuto je na konferenciji.

– Namjera je elektroprivreda ovakvim prijedlogom univerzalne usluge zadržati i eventualno povećati broj kupaca, zadržati cijenu za domaćinstva na istoj razini i tako ne pružati mogućnost kupcima, koji imaju mogućnost izlaska na tržište, da nađu drugog opskrbljivača za nižu cijenu od one koju nude ove elektroprivrede – kazala je na konferenciji članica FERK-a Đulizara Hadžimustafić.