Naslovnica +OSTALO Cijene nafte u BiH u blagom padu

Cijene nafte u BiH u blagom padu

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Nakon pojeftinjenja nafte u svijetu, cijene ovog energenta narednih dana će biti snižene i na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine, potvrdila je danas za Anadolu Agency (AA) Vahida Crnalić iz Ministarstva trgovine FBiH.

“Nakon pada cijena nafte u svijetu i u BiH je došlo do pada cijena. Već od jučer smo imali sniženje kod nekih pumpi, a narednih dana se očekuje da i ostale snize cijene nafte”, kazala je Crnalić.

Podsjetila je da dizel u prosjeku iznosi 1,85 KM, a litar benzina 1,90 KM.

Naglasila je da su jučer i danas primili oko 60 novih zahtjeva za sniženjem cijena i na tržištu BiH.

“Imali smo zahtjeve prošle sedmice nakon čega je došlo do sniženja cijena. Još uvijek primamo zahtjeve tako da se može kazati da će većina pumpi ove sedmice sniziti cijene nafte”, istakla je Crnalić.

Podsjetila je da su prethodnih nekoliko sedmica zabilježena uzastopna sniženja cijena nafte na svjetskom tržištu dodajući kako su zato očekivali i novo sniženje i u BiH.

Dodala je kako je cijena nafte u BiH u odnosu na ostale zemlje regiona Balkana najjeftinija.

Cijene nafte su pale u očekivanju povećanja zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kao i nakon prognoza da će obilne zalihe nafte na svjetskom tržištu potrajati i u narednoj godini.

Cijena američke “lake” nafte (WTI) pala je 63 centa na 43,35 dolara, a cijena sirove nafte “brent” pala je za 43 centa na 47,11 dolara po barelu.

Američki ured za energetiku (EIA) objavit će danas sedmični izvještaj o komercijalnim zalihama nafte u SAD-u za sedmicu zaključno sa 23. oktobrom, koji predstavlja ključno mjerilo potražnje u državi koja je najveći svjetski potrošač “crnog zlata”.

Kako navode američki mediji, očekuje se dodatno nagomilavanje zaliha nafte i u narednom periodu.

Najnovije pojeftinjenje nafte je uslijedilo nakon što je izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol nedavno izjavio da će obilne zalihe nafte na globalnom tržištu potrajati do sredine naredne godine, dok će investicije u naftnom sektoru biti smanjene zbog sve nižih cijena naftnih derivata.