Naslovnica ILIJAŠ Čestitke za Ilijašanku Aminu Hasečić

Čestitke za Ilijašanku Aminu Hasečić

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U Sarajevu je 07. i 08.04.2015. godine održan Munja Business Challenge – 3. državno takmičenje srednjoškolaca u poduzetništvu u organizaciji Inkubatora društvenih inovacija „Munja“.

Takmičenju je prisustvovalo 100 učenika iz 48 škola i iz 31 grada. Na takmičenju učenici rješavaju izazov tj. poslovni zadatak koji dobivaju od stručnjaka i managera. Najbolji timovi učenika uz pomoć mentora osmišljavaju rješenje zadanog poslovnog problema i prezentuju ga stručnom žiriju i pred ostalim učesnicima.

Ove godine biznis zadatak u partnerstvu sa EKOPAK-om bio je da timovi osmisle kreativnu biznis ideju na polju recikliranja.
Amina 2

Učešće na ovom prestiženom takmičenju uzela je i učenica Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš Amina Hasečić, koja je sa svojom timom zauzela treće mjesto, čime su osigurali učešće na regionalnom takmičenju u Crnoj Gori, na kojem će predstavljati Bosnu i Hercegovinu krajem aprila 2015.godine.

Vrijedna Amina učenica je trećeg razreda SŠC “Nedžad Ibrišimović” te većinu svog slobodnog vremena posvećuje vannastavnim aktivnostima i volontiranju.

Smatra da na ovaj način stiče znanja i iskustva koja će joj pomoći u budućnosti te da se voli družiti i sticati nova prijateljstva. Ističe da je prezadovoljna učešćem na navedenom takmičenju i da se raduje odlasku na regional tamičenje: “Zahvaljujem se organizatorima ovog takmičenja, stvarno lijepo iskustvo za mene. Upoznala sam mnogo prijatelja, a sa nekima sam se, zahvaljujući ovom takmičenju opet vidjela. Nisam očekivala da ću osvojiti jedno od.prva tri mjesta, ali mi je drago sto imam šansu da našu državu sa ostatkom ekipe predstavljam na međunarodnom takmičenju koje će se održati u Crnoj Gori”.

Amina 3

Kroz „Poslovni izazov“ učenici razvijaju svijest o biznisu i poduzetništvu, kao i vještine rješavanja problema, timskog rada, analitičkog razmišljanja, prezentacijske vještine, te unaprijeđuju vlastito samopouzdanje, sve to što je sutra od velike važnosti kada se nađu na tržištu rada. Sve ove vještine posebno su bitne kada znamo da je 63% mladih nezaposleno odnosno svaka treća osoba na birou ima ispod 30 godina.

Svi zainteresovani mladi ljudi sa područja općine Ilijaš, koji žele da se aktiviraju i postanu vrijedni članovi društva, mogu se učlaniti u facebook grupu “Akitvni mladi – Ilijaš”, te pronaći informacije o stipendijama, edukacijama i seminarima (Facebook grupa link).