Naslovnica BIH Bijela ljepotica uskoro dobija svoju bosansku baštu

Bijela ljepotica uskoro dobija svoju bosansku baštu

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas
Grad Visoko namjerava izvršiti izgradnju trga ispred Šerefudin Bijele džamije na Sebilju, te s tim u vezi urađen je idejni projekat od strane uvaženog autora Zlatka Ugljena i Nine Ugljen, te saradnika Josipa Škrobo, a uz veliki doprinos u koordinaciji našeg dragog Jasmina Sirće.
Ideja trga je došla od izgleda i elemenata bosanskog vrta. Trg je mjesto okupljanja i druženja, sa fontanom, drvoredom prema ulici i natpisima-citatima (vezanim za historiju Visokog) na kamenim stubovima. Fontana se sastoji od dva zdenca, koji predstavljaju početak i kraj, a između je linija života sa bojama i nitima bosanskog ćilima. Između trga i džamije je mobilijar sa cvijećem. Na trgu bi se čuo žubor vode i razgovor ljudi, osjetio miris bosanskih bašti. Trg je mjesto gdje sve teče i sve se kreće.
Idejni projekat je predat nadležnoj Službi kako bi se pokrenula procedura dobijanja urbanističke dozvole. Vrlo brzo će biti završen i glavni projekat koji će biti neophodan za ishodovanje građevinske dozvole. Nakon ovih faza, Grad Visoko će pokrenuti javnu nabavku za izbor izvođača radova koji će realizovati ovaj strateški projekat za naš Grad.
Radimo i gradimo za bolje Visoko!
Visoko.co.ba/Mirza Ganic