Naslovnica BIH BHRT od 8. maja privremeno uskraćuje pružanje usluga RTV FBiH

BHRT od 8. maja privremeno uskraćuje pružanje usluga RTV FBiH

Entitetski emiteri BHRT-u duguju desetine miliona KM (Foto: T. S./Klix.ba)
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) na današnjoj sjednici je donio odluku da od srijede, 8. maja 2024. od 06.00 sati privremeno uskrati pružanje usluga Radio televiziji FBiH.

Kako su istakli iz Poslovodnog odbora BHRT-a, mjere se uvode zbog neizmirenih dugovanja RTV FBiH prema BHRT-u po osnovu ispostavljenih faktura za pružene usluge počev od mjeseca decembra 2023. do 6. maja 2024. a što je dovelo do otežanog poslovanja BHRT-a.

Dugovanja RTVFBiH prema BHRT-u po ovom osnovu na dan 06.05.2024.g. iznose 1.590.971,69. Istovremeno dug BHRT-a prema RTV FBiH na isti dan je 364.511,50KM.

Ova Odluka se odnosi na sve usluge izuzev:

– pružanja usluga za produkciju Dnevnika i vijesti Radija i Televizije, i
– usluga preuzimanja pošte za RTVFBiH za čiju dalju distribuciju u zgradi RTV Doma u Sarajevu će biti odgovorna Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine.

“Svjesni smo težine i ozbiljnosti ove Odluke ali u interesu svih zaposlenih i funkcioniranja BHRT-a a zbog nemogućnosti dogovora sa menadžmentom RTVFBiH bili smo prinuđeni donijeti Odluku jer prethodni pozivi za izmirenje obaveza nisu imali efekta”, poručuju iz Poslovodnog odbora BHRT-a.

U slučaju izmirenja obaveza privremene mjere će se staviti van snage.