Naslovnica BIH Bajram šerif mubarek olsun čitaocima našeg portala

Bajram šerif mubarek olsun čitaocima našeg portala

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram ili Hadži-bajram. Bajram namaz je klanjan jutros u 7:26 sati.

Kurban-bajram karakterističan je po tome što se na ovaj dan prinosi žrtva – kurban. Običaj je da se meso od kurbana dijeli ljudima slabijeg socijalnog položaja, komšijama i rodbini.

Najmlađi će danas podijeliti kurbane, ali i dobiti “bajrambanku”. Na trpezi će se naći najbolja i najraznovrsnija jela, a zasladit će se baklavom i šerbetom.

Muslimani za vrijeme Bajrama obilaze svoju rodbinu, prijatelje i komšije i svi se druže i vesele te tako učestvuju u jedinstvenom događaju u svjetskoj historiji, koji datira još od Ibrahima a.s, a kojim se za konačan cilj približavaju Allahu dž.š.

Ovaj blagdan je poseban i zbog toga što se vrši još jedan obred – obavljanje hadža. Blizu tri miliona hadžija završilo je osnovne obrede hadža i samom tim su stekli naziv hadžije.

Portal ILIJAS.info svim muslimanima želi ugodne dane Bajrama, da budu zdravi, zadovoljni i veseli, da se druže i raduju u krugu porodice, rodbine, komšija i prijatelja te da njihova vjera svakim danom bude sve čvršća.

Neka vas Bajram učini snažnijim, plemenitijim i sretnijim i neka ovi dani žrtvovanja i darivanja proteknu u međusobnom poštivanju i razumijevanju.