Naslovnica ILIJAŠ Asfaltiran dio puta u Sudićima

Asfaltiran dio puta u Sudićima

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U četvrtak je završeno asfaltiranje dijela puta, u dužini od 700 m u Sudićima, općina Ilijaš. Ukupna vrijednost projekta je cca 53.500,00 KM, koji je finansirala Općina Ilijaš.

Izvođač radova je firma ”Halilović” iz Ilijaša, a stručni inženjerski nadzor nad izvođenjem radovima vrši ”Arting BH” d.o.o. Sarajevo.

Referent u Službi za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Općine Ilijaš gospodin Dervo Šabić rekao je nešto više o ovom projektu: ”Asfaltirana dionica duga je 700 m, široka tri metra, sa debljinom asfalta od 6cm. Vrijednost projekta je cca 53.500,00 KM. Ovo su namjenska sredstva iz operativnog plana Općinskog načelnika, a izvođač radova je firma ”Halilović”, s kojom Općina ima okvirni sporazum.”

Da je ova dionica važna za mještane ovog sela, potvrdio nam je i Bego Durić, mještanin Sudića:”Saradnja sa Općinom postoji već dugi niz godina i zaista smo sretni da se realizovalo asfaltiranje ove dionice, te sada imamo 700 m novog puta. Također bih da spomenem i projekat izgradnje džamije koju finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati, te sa zadovoljstvom mogu da kažem da se u Sudićima odvijaju dvije vrlo konkretne aktivnosti, što je zaista jedan veliki napredak za naše selo jer infrastruktura bilo koje vrste znači puno za naše mještane. Poznato je da putne komunikacije predstavljaju žile kucavice svugdje, pa tako i kod nas, što predstavlja ogroman napredak pri obavljanju svakodnevnih poslova i povezanosti sa ostalim selima. Voda i struja su dostupne u svakom domaćinstvu u Sudićima, a nedostaje nam jedino škola, međutim nema ni toliko djece koja bi istu pohađala što predstavlja i problem našeg sela. Izražavam ubjeđenje da će sa ovim putem, i početkom obnove putne infrastrukture početi i izražajniji povratak, jer nada u egzistenciju na ovom prostoru još nije ugašena.”

U Sudićima je izražena namjera dalje saradnje sa Općinom usmjerena ka sanaciji i asfaltiranju ostatka dionice koja vodi prema džamiji, što bi svakako još više unaprijedilo život povratnika u ovo selo, te podstaklo razvoj poljoprivrede kao i bolji protok saobraćaja, što bi rezultiralo uvođenjem autobusne linije prema Sudićima.

Autor: Adela Salihović