Naslovnica BIH Adriatic Metals BH izvezao prvi koncentrat rude, prva pošiljka iz Vareša krenula...

Adriatic Metals BH izvezao prvi koncentrat rude, prva pošiljka iz Vareša krenula ka Pločama

Adriatic Metals BiH. Adriatic Metals BiH
Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Prva pošiljka koncentrata rude iz postrojenja za preradu rude u Varešu krenula je put Luke Ploče čime je zvanično počela realizacija prvog ugovora o prodaji koncentrata uz prvu milionsku naplatu od međunarodnih kupaca, saopćeno je iz kompanije Adriatic Metals BH.

Riječ je o ogromnom uspjehu kako za kompaniju Adriatic Metals BH, tako i za Zeničko-dobojski kanton i lokalnu zajednicu u Varešu, a koji će ostvarivati benefite od prodaje prema ugovorenim i zakonom predviđenim obavezama i uslovima. Također, realizacijom prve isporuke koncentrata u rekordnom roku, kompanija je pokazala izvanrednu sposobnost da realizira i operativno upravlja najvećom investicijom u poslijeratnoj BiH.

– Ponosan sam što smo za manje od tri mjeseca od početka proizvodnje uspjeli ostvariti prvi izvoz i prodaju koncentrata rude iz našeg rudnika, iz Vareša. Čestitao bih svim našim radnicama i radnicima, dobavljačima i svima koji su sudjelovali u tom velikom projektu – izjavio je Paul Cronin, generalni direktor kompanije Adriatic Metals BH, lidera savremenog i održivog rudarenja u ovom dijelu Evrope.

Postrojenje za preradu rude u Varešu kreirano je i podignuto korištenjem najnovije tehnologije vodećih industrijskih proizvođača, uz poštivanje najviših standarda koji se odnose na zaštitu okoliša, zdravlja i sigurnosti. Postrojenje je u potpunosti operativno i radi u skladu s planom proizvodnje.

– U pogonu se trenutno proizvode koncentrati visoke prodajne kvalitete, tj. iznad 2.500g/t srebra i blizu 50 posto cinka, što potvrđuje našu sposobnost da proizvodimo viskokvalitetne koncentrate rude u skladu s komercijalnim zahtjevima svjetskih kupaca – dodao je Cronin.

U narednim mjesecima nastavit će se s preradom materijala kao i postepenim povećavanjem proizvodnje, čime će se dostići sve planirane količine.

– Sa sve većom dostupnom količinom rudne mase, postrojenje za preradu rude će sada preći na 24-satni rad. U mjesecima koji su pred nama očekujemo dodatno povećanje iskopina. Puni kapacitet proizvodnje trebali bismo ostvariti u četvrtom kvartalu ove godine – zaključio je

(avaz.ba)