Naslovnica BIH Tradicionalna Šehidska dova u Solunu 20. augusta

Tradicionalna Šehidska dova u Solunu 20. augusta

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Na musalli džamije u Solunu kod Olova 20. augusta će biti upriličen prigodan program ‘Šehidske dove’. To je dan kada je u mezarju u Solunu ukopan prvi šehid.

Na šehidskom mezarju u Solunu je ukopano 150 šehida, a glavni imam u Olovu Esaf ef. Pepić je naglasio da je jedna od poruka i ovogodišnje šehidske dove da šehidski nišani podsjećaju na herojstvo, te odbranu od zla i zločina.

“Šehidsko mezarje u Solunu je  podsjetnik na blisku prošlost, orijentir u očuvanju vrijednosti odbrane, utješnik u smiraju uma i duše. Imamo obavezu trajnog sjećanja na one koji su svoje živote ugradili u temelje naše domovine. Naše okupljanje na Šehidskoj dovi je podsjetnik na sve ono čime su nas oni zadužili”, kazao je Pepić.

Inače, na području Medžlisa IZ Olovo postoji 21 tradicionalno dovište, a učenje dova počinje krajem maja, od dove na Kurban-kamenu iznad Glavična na kojem je, prema predajama, sultan Mehmed II Fatih zaklao svoj kurban, pa do dova na Jasiku, Carevoj Ćupriji, Martinovićima, Čuništima i na Memagića Stijeni. Posljednja bude proučena Šehidska dova u Solunu.