Naslovnica BIH Preživjeli genocida u Srebrenici obilježili 29. godišnjicu proboja na slobodnu teritoriju u...

Preživjeli genocida u Srebrenici obilježili 29. godišnjicu proboja na slobodnu teritoriju u Nezuku

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Udruženje “Preživjeli genocida 11. jula 1995.” obilježili su danas 29. godišnjicu proboja na slobodnu teritoriju u Nezuku na području Općine Sapna.

Tog 16. jula 1995. godine mnogi od njih su ponovo rođeni, ali su i mnogi saznali za ubistva svojih najmilijih.

Od pada zaštićene zone Ujedinjenih nacija Srebrenice 11. jula do 16. jula 1995. godine kolona muškaraca, ranjenika i dječaka na putu dugom 110 kilometara intenzivno je gađana svim vrstama naoružanja i bojnim otrovima, a pripadnici Vojske i MUP-a RS sve ratne zarobljenike tih dana su strijeljali na stratištima širom Bosanskog podrinja.

Salih Mulalić preživio je Kolonu smrti 1995. godine. Tih dana je, kako kaže, prolazio pakao, a 16. juli, dan kada je uspio doći na slobodnu teritoriju, za njega predstavlja drugi rođendan.

“To je bio pakao. Meni se svakog trenutka vrati film na ono što se dešavalo. Dvije ključne stvari koje su se desile u proboju jesu momenat kada sam na Kameničkom brdu saznao da mi je brat poginuo u Boća potoku i ja sam se vratio nazad. Međutim, tad srećem rahmetli Ejuba Golića, čovjeka koji je zaslužan za mnoge živote danas, gdje mi jednostavno kaže: Vrati se, ispred mene su živi, a iza mojih leđa su mrtvi”, ispričao je Salih Mulalić, predsjednik Udruženja “Preživjeli genocida 11. juli 1995.”.