Naslovnica BIH Evropska zelena agenda: Hoće li Sarajevo dobiti električne autobuse

Evropska zelena agenda: Hoće li Sarajevo dobiti električne autobuse

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Električni autobusi se koriste u mnogim svjetskim gradovima zbog ekonomičnosti, smanjenja troškova održavanja, buke, ali i smanjenja zagađenja životne okoline, a procjenjuje se da će do 2050. godine potpuno zamijeniti autobuse koji koriste naftne derivate, navodi se u Zelenom planu Evropske unije.

Kada će se Sarajevo pridružiti svjetskim metropolama uvođenjem električnih autobusa, što nam je obaveza po evropskom dokumentu Zelena agenda?

Zašto vlast u Kantonu Sarajevo nije učinila ništa na nabavci električnih autobusa komentarisao je i Ševal Kovačević, profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu.

“Sarajevo je među najzagađenijim gradovima u svijetu i zvanični podaci su da saobraćaj u gradu učestvuje sa oko 15 posto u zagađenju zraka. Zato zagađenje prvo treba smanjiti u javnom gradskom prijevozu, a to su vozila isključivo na električni pogon. Ne znam zašto se samo priča o nabavci električnih autobusa, a ne čini se ništa da se autobusi kupe. Nema opravdanja zašto već sada u Sarajevu ne kruži bar nekoliko električnih autobusa jer na tržištu u svijetu je velika ponuda ove vrste vozila. Neshvatljivo je zašto Vlada KS ne uvozi električne autobuse, a na to nas je Evropska unija obavezala Zelenom agendom”, kaže Kovačević.

U Evropskoj uniji je 2021. godine počela implementacija tzv. druge energetske tranzicije – dekarbonizacije. Ovaj plan prema kojem se realizuju usvojene politike EU-a naziva se EU zeleni dogovor/plan.

Zemljama potencijalnim kandidatima za članstvo u EU ponuđen je komplementaran plan tzv. EU zelene agende za Zapadni Balkan. Od svih zemalja koje prihvate zelenu agendu očekuje se da realizuju plan potpune dekarbonizacije energetike najkasnije do 2050. godine. BiH je potpisivanjem tzv. Sofijske deklaracije 10. novembra 2020. godine prihvatila da svoje klimatske i energetske politike usaglasi s EU-om, odnosno prihvatila je da izvrši potpunu dekarbonizaciju energetike, između ostalog i da prestane upotrebljavati ugalj za proizvodnju električne energije do 2050. godine, a u tome se podrazumijeva i nabavka električnih autobusa u gradskom saobraćaju.