Naslovnica BIH Tužilaštvu KS prijavljene firme i osobe zbog nanošenja štete Fabrici duhana Sarajevo

Tužilaštvu KS prijavljene firme i osobe zbog nanošenja štete Fabrici duhana Sarajevo

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv pravnih i fizičkih lica iz Bosne i Hercegovine i Austrije zbog postojanja osnova sumnje u činjenje krivičnih djela: nesavjesno privredno poslovanje, zaključenje štetnog ugovora i zloupotreba položaja i ovlaštenja.

“Na osnovu obavljenog nadzora je utvrđeno postojanje osnova sumnje da su određene fizičke i pravne osobe, u periodu od 2016. do 2023. godine, pripremali i realizirali aktivnosti tako što su koristili svoj položaj, propuštali poduzeti dužne radnje i ovlasti, poduzimali nezakonite aktivnosti, koristeći pritom privredni subjekt koji je pod njihovim preovlađujućim utjecajem i kontrolom, a sve s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi sebi i drugome, odnosno nanoseći štete privrednom subjektu Fabrici duhana Sarajevo (FDS) d.d. Sarajevo (Badeco Adria d.d. Sarajevo). Imovinu i novčana sredstva tog društva osumnjičene osobe su kasnije koristile za pokrivanje obaveza povezanih pravnih i fizičkih osoba, zaključujući sporne pravne poslove velikih novčanih vrijednosti u kojima se društvo pojavljivalo kao garant tih pravnih poslova, a sve na osnovu spornih odluka upravljačkih struktura koje su bile na štetu društva, a u korist povezanih osoba. Navedenim aktivnostima je pored ostalog omogućeno da se sredstvima FDS d.d. Sarajevo steknu dionice društva kroz različite postupke”, saopćili su iz Komisije.

U vezi s tim, kako dodaju, Komisija je nadležnom tužilaštvu dostavila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv pravnih osoba iz Austrije i BiH, te fizičkih osoba inicijala A. W. iz Beča, Austrija, E. M. iz Sarajeva, M. P. S. iz Beča, Austrija i M. P. iz Beča, Austrija, zbog postojanja osnova sumnje u vršenje različitih krivičnih djela iz Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, među kojima su krivična djela nesavjesno privredno poslovanje i zloupotreba položaja i ovlaštenja.

“Nakon što je početkom godine dostavila određen broj izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv brojnih pravnih i fizičkih osoba u vezi s prometom dionicama društava Unioninvestplastika d.d. Sarajevo i ŽGP d.d. Sarajevo, Komisija je i u ovom predmetu pokazala volju da stane ukraj svim oblicima kriminala na tržištu kapitala u Federaciji Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojim opredjeljenjem da svim učesnicima u tržištu koji se drže slova zakona omogući nesmetano poslovanje s vrijednosnim papirima, te na taj način, kao vrhovni regulator ovog segmenta ekonomije, vrati povjerenje investitora i javnosti u njegove institucije i tržište u cjelini. Komisija će i u narednom periodu ulagati napore na prevenciji nezakonitih oblika djelovanja na tržištu kapitala i o tome redovno izvještavati javnost i medije”, istakli su iz Komisije.