Naslovnica BIH Apel za pomoć bebi Azri koja mora na operaciju kuka u Njemačku

Apel za pomoć bebi Azri koja mora na operaciju kuka u Njemačku

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Jednogodišnja beba Azra rođena je sa rijetkom dijagnozom koja pogađa jednu od 3.000 beba zbog čega joj je prijeko potrebna operacija kuka.

Azra Zahirović je rođena 18. oktobra 2022. godine sa rijetkom dijagnozom koja pogađa jednu od 3.000 beba, koja se naziva Artrogripoza AMC.

Artrogripoza se karakteristiše kontrakturama, odnosno ukočenosti mnogobrojnih zglobova, tetiva, te slabom pokretljivošću mišića, a kod Azre je zahvatila obe noge, kuk i desnu ruku.

Nakon mnogobrojnih posjeta ljekarima u Bosni i Hercegovini i obavljene jedne operacije obe noge, spoznato je da njihove mogućnosti i znanje nije dovoljno za njeno izlječenje, zbog čega su na preporuku dobili dječiju ortopedsku kliniku u Aschau Chiemgau u Njemačkoj.

Na prvom pregledu doktor Dussa je ukazao da će Azra imati više operacija, a da je prva operacija koju treba obaviti, kako bi mogla početi hodati, operacija kuka. Nakon operacije kuka uslijedile bi operacije tetiva na nogama.

Sljedeći pregled je zakan za april, kada će se uraditi predoperativni nalazi za Azrinu prvu operaciju zakazanu u junu.

Predračun za prvu operaciju iznosi 27.588,40 eura. Njeno liječenje i put ka prvim koracima će koštati oko 100.000 eura, pri čemu se pozivaju svi ljudi dobrog srca da pomognu Azri u njenom liječenju.

Uplata se može izvrsiti na broj računa Intesa Sanpaolo banka. 1542129938685097

Svrha uplate: za Azrino ozdravljenje

IBAN:BA391542129938685097

SWIFT: UPBKBA22