Naslovnica BIH Kraljeva Sutjeska u bojama jeseni: Stolno mjesto bosanskih kraljeva i zlatna riznica...

Kraljeva Sutjeska u bojama jeseni: Stolno mjesto bosanskih kraljeva i zlatna riznica bh. historije

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Kraljeva Sutjeska je zajedno sa tvrđavom Bobovac bilo sjedište dvaju bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića, Tomaša i Tvrtka II.

U 14. i 15. vijeku ovaj kraj postaje vrlo važan centar kulturnog života srednje Bosne, sa vrlo izraženim stilskim karakteristikama.

Kraljeva Sutjeska je možda najpoznatija po franjevačkom samostanu i crkvi iz 14. vijeka. Osim samostana, ovdje se nalazi i kuća Ive Duspera iz 18. vijeka, koja je kao i samostan proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Ova kuća je izvrstan primjer autentične bosanske arhitekture iz osmanskog perioda.

Na samom ulazu u Kraljevu Sutjesku, nalazi se možda i najstarija očuvana džamija u Bosni i Hercegovini, koja je sagrađena 1463. godine. Građevinski elementi poput nosivih greda i potpornih stubova koji se vide su originalni. Ova džamija je također nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Do Kraljeve Sutjeske može se doći za nekih sat vremena iz Sarajeva, a postoji i makadamski put koji povezuje Kraljevu Sutjesku sa tvrđavom Bobovac, koji dalje nastavlja prema Varešu.

Nedavno je, zajedno sa Bobovcem i okolnim selima, Kraljeva Sutjeska proglašena za jedno od 16 najljepših sela u inicijativi USAID-ovog projekta podrške turizmu, koji radi u partnerstvu sa udruženjem za promociju i razvoj ruralnog turizma u BiH Alterural.

Pogledajte prelijepe fotografije koje je napravio bosanskohercegovački fotograf Boris Trogrančić.

(radiosarajevo.ba)