Naslovnica BIH Od danas obavezna zimska oprema u BiH: Pripremite se za zimu iako...

Od danas obavezna zimska oprema u BiH: Pripremite se za zimu iako traju visoke temperature

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Od danas je u Bosni i Hercegovini zakonski obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove, za sva motorna vozila. Osim osnovne zimske opreme dobro je da pripremite svoj auto sa niske temperature.

Obavezna zimska oprema za vozila u BiH propisana je Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima. Ona podrazumjeva:

gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

gume za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Vreća pjeska i lopata za teretna vozila nisu više obavezni.

Za neposjedovanje zimske i druge opreme predviđene su novčane kazne, a među mjerama je i isključivanje vozila iz saobraćaja.

Ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, u skladu sa zakonskim odredvama, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlaštena osoba isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

Obaveza posjedovanja zimske opreme na snazi je do 1. aprila.

Samo stavljanje zimskih guma i posjedovanje zimske opreme nije dovoljno za sigurno i ugodno korištenje automobila i drugih vozila u zimskim uslovima koji u našoj zemlji mogu biti vrlo zahtjevni.

Prije svega, mnogi koji osporavaju potrebu zimske opreme u vrijeme dok je toplo i suho vrijeme trebaju biti svjesni da ljetne gume u pravilu zbog svog sastava gube svoje osobine prianjanja na temperaturama nižim od 10 stepeni Celzijusa. Uz vrlo hladna i vlažna jutra i večeri jasno je da sigurnost vožnje sa ljetnim gumama nije zadovoljavajuća.

Uz zimske gume pobrinite se za još par stvari na svom automobilu:

Provjerite akumulator i očistite polove akumulatora kako biste bili sigurni da će u hladnim jutrim i noćima vaš automobil startovati, dok čisti polovi garantuju da nećete imati gubitak struje.

Provjerite rashladnu tekućinu motora, pogotovo ako ste je tokom ljeta razblaživali destilovanom vodom.

Naspite tekućinu za čišćenje vjetrobrana koja je otporna na zamrzavanje.

Provjerite ili zamijenite filter kabine jer je to glavni preduslov da izbjegnete neugodne mirise u kabini ali i da vam stakla nisu zarošena.

Očistite kanale ventilacije jer se u njima zbog vlage i promjene temperature skupljaju bakterije koje uzrokuju neugodne mirise.

Provjerite ili zamijenite metlice brisača jer su one jedan od glavnih preduslova dobre vidljivosti zimi.

Očistite i premažite zaptivne gume oko vrata i prozora glicerinom kako vam vrata i stakla ne bi ostala “zaljepljena” na prvim minusima.

Podmažite brave i ručke vrata čak i ako imate daljinsko otključavanje. Brave će lakše raditi, dok ćete na štekama tako izbjeći kvarove i lomove.

Očistite stakla iznutra kako biste imali bolju preglednost. Prljava stakla iznutra lakše zamagle, dok vam posebne probleme s vidljivošću mogu zadati noću.

Zamijenite ili očistite gumene prostirke, zbog vode i prljavštine u njima stakla će vam lakše rositi zimi, dok je i sam zrak u automobilu neugodan.

Pripremite strugač ili sprej za led i metlicu za snijeg. Zatrebaće vam sigurno, a ako parkirate na otvorenom pravi spas su lagani prekrivači vjetrobrana koji će vam uskratiti muke jutarnjeg struganja stakala.

Provjerite stanje kompleta za prvu pomoć, pogotovo ako ste ga koristili u zadnje vrijeme.

(klix.ba)