Naslovnica ILIJAŠ Usvojen Prijedlog Budžeta Općine Ilijaš za 2015. godinu u iznosu od 8.978.400...

Usvojen Prijedlog Budžeta Općine Ilijaš za 2015. godinu u iznosu od 8.978.400 KM

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Vijećnici Općinskog vijeća Ilijaš usvojili su na svojoj 25. sjednici Prijedlog Budžeta Općine Ilijaš za 2015. godinu u iznosu od 8.978.400 KM , kao i Prijedlog Odluke o izvršenju Budžeta.

Obrazlažući Prijedlog Budžeta pomoćnica načelnika u Službi za privredu, finansije i investicije Merima Osmanović kazala je da su javne rasprave provedene o nacrtu Budžeta u prethodnom periodu dale dobre smjernice i da su opravdani zahtjevi uvaženi i uvršteni u Prijedlog.
Ovogodišnj budžet je za pet posto manji u odnosu na plan Budžeta Općine Ilijaš za 2014. godinu.
Osmanović je posebno naglasila da će biti nastavljeni važni projekti kao što su uređenja korita rijeka Misoča i Ljubina, te izgradnja fekalne kanalizacije u Luci, Kadarićima, Gornjim Malešićima, sanacija klizišta u Srednjem i Čevljanovićima i brojni drugi.

Svečanu zakletvu položila je vijećnica Muamera Masnopita, koja je preuzela mandat Amara Dovadžije zbog njegovog angažmana kao zastupnika u Skupština Kantona Sarajevo. Tako da su sada u Općinskom vijeću Ilijaš četiri žene.
Nakon vijećničkih pitanja i inicijativa koje su uputili Selver Herić, Alan Šerak, Besim Gljiva i Nihad Bučuk, usvojen je i Program rada Općinskog vijeća za 2015. godinu. stranavijece1
Bez puno polemike usvojen je i Prijedlog Odluke o pretpostavkama, načelima i načinu izrade Programa kapitalnih investicija općine Ilijaš. Općinski načelnik se obavezuje da razradi i predloži Općinskom vijeću u formi nacrta i prijedloga Program kapitalnih investicija Općine Ilijaš za period 2016. – 2018. godina.

Na ovoj sjednici usvojena je i dugo planirana Odluka o dodjeli priznanja Općine Ilijaš.

Jednoglasno je usvojena i Odluka o dodjeli jednokratne novčane pomoći osobama u stanju socijalne potrebe.
Izvještaj o radu Službe civilne zaštite vijećnici su usvojili, a odnosi se na sve provedene akcije i projekte vezane za sanaciju šteta tokom majskih poplava, sanaciju klizišta, a u svom drugom dijelu na završene projekte deminiranja i planove deminiranja za 2015. godinu o čemu ćemo više pisati sljedećih dana.
Vijećnici su primili k znanju informacije u stanju u stambeno-kumunalnoj oblasti, kao i o stanju privrede, poljoprivrede i samostalnog privređivanja.
Sjednica je umjesto 18, imala 20 tačaka jer je kao posljednja tačka uvršten Prijedlog Odluke o Pravobranilaštvu Općine Ilijaš za 2015. godinu koju su vijećnici na kraju i prihvatili.

Snimak sjednice možete pratiti u srijedu 31. decembra 2015. godine od 13 sati u programu Radio Ilijaša.

(radioilijas.ba)