Naslovnica ILIJAŠ Održana 18. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

Održana 18. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Uz prisustvo 23 vijećnika danas je održana 18. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilijaš koju je vodio predsjedavajući OV Mahir Dević. Usvojen je Izvještaj o realizaciji zaključaka sa prethodne sjednice Općinskog vijeća Ilijaš, kojim se odobravaju novčana sredstva u iznosu od 30.000 KM za pomoć licima koja se nađu u stanju socijalne potrebe, a svoja prava ne mogu ostvariti putem Službe za opću upravu, boračko – invalidsku i socijalnu zaštitu.

Sjednica je potom nastavljena jednoglasnim usvajanjem Izvještaja o izvršenju Budžeta Općine Ilijaš za 2017. godinu. Budžet Općine Ilijaš u periodu od 01.01.2017. do 31.12.2017. godine bilježi 15.680.258,00 KM ostvarenih prihoda, što je 98 posto od planiranih prihoda u Bužetu za 2017. godinu. Ostvareni su izdaci u iznosu od 13.082.173,00 KM što predstavlja 82 posto od planiranih izdataka u Bužetu za proteklu godinu. Prema tome, ostvaren je suficit za navedeni period od 2.598.085,00 KM.

„Posebno bih istakla kapitalni dio Budžeta koji je realizovan sa preko osam miliona konvertibilih maraka, a omogućio je realizaciju brojnih projekata koji su doprinijeli poboljšanju kvaliteta života građana naše općine. Istakla bih projekte iz oblasti vodosnabdijevanja, u koje ubrajamo rekonstrukciju filter postrojenja gradskog vodovoda u iznosu oko 900.000,00 KM i projekat istražne bušotine u Gornjoj Misoči u iznosu oko 100.000,00 KM, zatim projekat izgradnje gradske tržnice čija vrijednost je oko 700.000,00 KM, projekti iz oblasti putne infrastrukture za koje je izdvojeno oko dva miliona KM, naravno istakla bih i projekte iz oblasti obrazovanja i zdravstva, a posebno energetske efikasnosti Doma zdravlja Ilijaš i nabavku ultrazvučnog aparata“, kazala je Merima Osmanović, pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije.

Vijećnici su potom usvojili Odluku o odlaganju izbora u mjesnim zajednicama i produženju mandata članovima Savjeta mjesnih zajednica na području općine Ilijaš, koji su izabrani na izborima održanim 12. aprila 2014. godine do provođenja novih izbora, a najkasnije do mjeseca maja 2019. godine.

Prijedlog Zaključka o realizaciji inicijative za ukidanje finansiranja boračkih udruženja, koja se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš čiji je inicijator Emir Palić izazvala je diskusiju uz konstataciju da se mora donijeti jedinstven stav, te da će o ovoj temi biti održana posebna sjednica Kolegija Općinskog vijeća i usaglašeni stavovi svih političkih subjekata. Naglašeno je da Općina Ilijaš izdvaja najmanji iznos za finasiranje boračkih udruženja u Kantonu Sarajevo, te da se time željelo racionalizovati trošenje novca.

Načelnik Fazlić kazao je da će realizacija ove inicijative biti proces, koji ne bi trebao biti dug, ali na kojem će se usaglasiti stavovi i odrediti cijeli postupak i modus ukoliko dođe do prestanka finasiranja boračkih udruženja. Inicijator Emir Palić kazao je da će kad prestane finasiranje boračkih udruženja, biti formirano jedno krovno udruženje koje će predstavljati svu boračku populaciju jer od sadašnjih nema koristi nijedan borac.

Usvojenim Zaključkom općinski načelnik se zadužuje da za jednu od narednih sjednica Općinskog vijeća Ilijaš pripremi stavove i prijedloge u vezi sa ovom inicijativom.

Većinom glasova usvojena je Odluka kojom se utvrđuju nazivi poslovnih zona, ulica i trgova u okviru zakonom određenih naselja na području općine Ilijaš.

Nazivi ulica i trgova dodjeljuju se područjima, u naseljenim mjestima, prema nazivu naseljenog mjesta Balibegovići, Banjer, Donja Bioča, Gornja Bioča, Ilijaš, Kadarići, Kamenica, Karaula, Krivajevići, Luka, Lješevo, Ljubina, Ljubnići, Malešići, Mrakovo, Nišići, Odžak, Podlugovi, Popovići, Ribarići, Solakovići, Sovrle,Srednje i Vlaškovo.

Za naseljena mjesta Bokšići, Buljetovina, Čemernica, Četojevići, Donji Čevljanovići, Donje Selo, Dragoradi, Draževići, Duboki Potok, Donja Misoča, Duševine, Gajevi, Gajine, Gojanovići, Gornja Misoča, Gornji Čevljanovići, Hadžići, Han Karaula, Han Šići, Homar, Ivančići, Korita, Košare, Kožlje, Krčevine, Kunosići, Lađevići, Lipnik, Luka kod Stubline, Medojevići, Moševići, Ozren, Podlipnik, Rakova Noga, Stomorine, Stubline, Sudići, Šabanci, Taračin Do, Velika Njiva, Vidotina, Vilić, Visojevica, Višnjica, Vladajevići, Vrutci, Vukasovići, Zakutnica i Zlotege obilježavanje i numeracija kućnih brojeva izvršiti će se prema nazivu naseljenog mjesta.

Na dnevnom redu sjednice našle su se Odluka o davanju mišljenja i saglasnosti Kantonu Sarajevo na prijedlog zakona o izmjeni Zakona o komunalnim djelatnostima i Odluka o davanju mišljenja i saglasnosti Kantonu Sarajevo na prijedlog zakona o izmjeni Zakona o komunalnoj čistoći, te su obje jednoglasno usvojene.

Usvojena je Odluka o stavljanju van snage Odluke o ustupanju prava korištenja nad zemljištem Udruženju Sportska akademija Ilijaš u svrhu izgradnje malonogometnog igrališta sa umjetnom travom.

Jednoglasno je podržano Rješenje kojim se utvrđuje da je od javnog interesa izgradnja spomen obilježja šehidima i poginulim borcima u mjestu Dragoradi.

Na kraju sjednice primljena je k znanju informacija o dodjeli općinskih stipendija za učenike i studente u školskoj 2017./2018. godini.

Autor: Nermina Avdukić