Garden centar SEMINA Ilijaš Malešici Caffe pizzeria i centar Ilijaš

VIVA film festival pomjera granice: Autori iz cijelog svijeta obišli Ljubuški i Mostar

Autoskola Velic Ilijas BP Merol Podlugovi Ilijas Pekara Gold Podlugovi Mehdijano Bijambare

   

Trećeg dana VIVA film festivala autori filmova, gosti i organizatori nakon Kaknja i Vareša nastavili su put ka festivalskom centru Ljubuški gdje se u Gradskoj vijećnici održao okrugli sto na temu “Film i turistički potencijali BiH i regije” kojem su prisustvovali gosti i organizatori VIVA film festivala.

Tim VIVA festivala dočekan je sa velikim oduševljenjem domaćina u ovom festivalskom centru, uz veselu atmosferu i riječi dobrodošlice.

Umjetnički direktor Festivala Ratko Orozović kazao je da su svi gosti bili zadovoljni onim što su vidjeli, a naročito temama o kojima su razgovarali na okruglom stolu.

“Bila nam je čast ugostiti sve ove autore i pokazati im ljepote naše države. Mi smo učili od njih, ali i oni od nas”, rekao je Orozović, te dodao da Ljubuški i Mostar itekako imaju šta ponuditi kada je riječ o turizmu.

“Veoma sam zadovoljan onim što smo imali ponudili našim gostima. Svi su oduševljeni Bosnom i Hercegovinom”, izjavio je Orozović.

Učesnici Festivala posjetili su Muzej franjevačkog samostana na Humcu, najstariji muzej u Bosni i Hercegovini, u kojem su imali priliku sagledati šaroliku sliku historije Bosne i Hercegovine.

U sklopu obilaska Franjevačkog samostana Humac, učesnici su pogledali i Zbirku umjetnina “Majka” koja je svečano otvorena uoči Majčina dana, 8. maja 2004. godine u Galeriji Samostana.

ljubuski muzej6

Stari grad Ljubuški ubraja se u srednjovjekovne spomenike kulture. Tvrđava se pripisuje Hercegu Stjepanu Kosači, a prvi put se spominje 1444. godine pod imenom Lubussa.

VIVA tim i autori su posjetili i vodopad Kravice, jedan od najvećih i zasigurno najimpresivnijih vodopada u Hercegovini.

Nakon obilaska Ljubuškog, Kravica, održanog okruglog stola, VIVA karavan uputio se ka još jednom festivalskom gradu – Mostaru. Nakon cjelodnevnih aktivnosti, Viva tim i gosti Festivala iskoristili su lijepo vrijeme da obiđu Stari most, koji spaja lijevu i desnu obalu rijeke Neretve.

Sutra, četvrtog dana VIVA film festivala gosti će prošetati Sarajevom, te obići historijske i kulturne znamenitosti glavnog grada Bosne i Hercegovine. Nakon toga biće održan okrugli sto na temu “Film i religija”.

Svečana ceremonija zatvaranja Festivala na kojoj će biti dodijeljene nagrade za najbolje filmove iz kategorija ekologije, religije, turizma i omladinskog dokumentarnog filma, kao i Grand Prix festivala biće upriličena u 19 sati u Kinu Meeting Point u Sarajevu.

 

Mesnica Sabanac Mjesto za reklamu