Naslovnica BIH Zelene beretke obilježile važnu bitku: Trećeg maja 1992. odbranjena je BiH i...

Zelene beretke obilježile važnu bitku: Trećeg maja 1992. odbranjena je BiH i spašen je predsjednik Izetbegović

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

U ulici Hamdije Kreševljakovića u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj, danas su se okupili nekadašnji članovi Zelenih beretki, ratni veterani i građani kako bi odali počast stradalim borcima na današnji dan obilježivši tako veliku bitku  od 3. maja 1992.  

Predsjednik Zelenih Beretki, Vahid Alić, tom prilikom je kazao:

“Ovaj dan treba da slavimo jer smo u tom periodu pobijedili četvrtu silu u Evropi. Odbranjena je suverena i nezavisna država Bosna i Hercegovina, njen glavni grad i spašen je njen predsjednik Alija Izetbegović”.

Dodao je da je JNA krajem 1991. i početkom 1992. izmjestila kompletno teško naoružanje na padine oko Sarajeva i ukopala ga pod izgovorom da može braniti Sarajevo ako bude napadnuto.

“Nažalost, to je taj čvrsti obruč koji je napravila JNA i predala ga srpskim paravojnim formacijama i srpskim dobrovoljcima. Od tog 2. maja nastaje pravi pakao za građane grada, od tog dana počinje opsada, najduža opsada u povijesti modernog ratovanja. Zahvaljujući jedinicama Zelenih beretki i Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH, specijalnim policijskim snagama i drugim organizovanim jedinicama iz sastava TO, agresorske snage su spriječene u svojoj namjeri, vraćene su na početni položaj i time su stvoreni preduvjeti i pregovori za oslobađanje predsjednika Alije Izetbegovića”, istakao je Alić.