Naslovnica BIH Vrijeme je upisa u srednje škole

Vrijeme je upisa u srednje škole

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Period eksternih matura je završen, a traju upisi u srednje škole koje ove školske godine nude niz novih zanimanja. Turbulentan period za djecu i roditelje. U Kantonu Sarajevo ističu da zahvaljujući novom sistemu upisa – niti jedan učenik neće ostati neupisan.

U Kantonu Sarajevo online upis u srednje škole počeo je 19, a završava 27. juna. Slobodno je 4.220 mjesta u 36 javnih i sedam privatnih škola. Važno je naglasiti da se uz kontinuirano praćenje tržišta rada svake godine uvode i nova zanimanja, te da ovakve inovacije nisu izostale ni u ovoj školskoj godini.

“Potrudli smo se kao i prethodne godine te uveli zanimanje vatrogasac u Školi za okoliš i dizajn. Ove godine otvaramo jedno novo zanimanje u četverogodišnjem trajanju – dizajner tekstila i odjeće u Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn. Inovirali smo potpuno nastavni program zanimanje stolar, CC-operater, a u novoj godini učenici ulaze s potpuno novim planom i programom za zanimanja poslastičar i konobar”, govori pomoćnica ministrice za odgoj i obrazovanje KS-a Lamija Husić.

Cilj online sistema upisa je, osim olakšavanja procesa prijavljivanja i odabira škole za učenike, i lakši reizbor, ako u prvom roku ne budu primljeni u školu koja je bila primarni odabir.

“Dio učenika će odrediti neke tri škole u koje žele da se upišu ili će, možda, u jednoj školi napraviti dva izbora, u drugoj jedan, ali kad budu vidjeli da ih nema ni na jednoj listi. To znači da nemaju dovoljan broj bodova u odnosu na druge učenike koji su se prijavili. Zato ćemo otvoriti naš sistem da mogu dva puta raditi reizbore škola i to je vrlo važno da znaju roditelji”, dodaje Husić.

Unapređenje sistema obrazovanja podrazumijeva i uvođenje novih zanimanja u skladu s potrebama tržišta rada. Ovakvu praksu uveli su i u Zeničko-dobojskom kantonu, jer je od ove godine i u zvanično obrazovanje uvedeno školovanje za instalatera fotonaponskih sistema.

“Svjesni smo da se država obavezala da će do 2050. izvršiti dekarbonizaciju i tranziciju energetskog sektora i da ćemo morati imati alternativne izvore energije, a to će biti upravo fotonaponski sistemi. Neko će to morati montirati, a mi ćemo proizvesti te kadrove i na taj način riješiti problem odlaska mladih”, kaže ministar za obrazovanje nauku, kulturu i sport ZDK-a Mirza Mušija.

I u Hercegovačko-neretvanskom kantonu su uvedeni novi smjerovi, pa je tamo nekoliko srednjih škola uvelo nova zanimanja koja se odnose na srednje stručno obrazovanje, dok su određene škole s gimnazijskim smjerovima inovirale postojeće nastavne planove i programe.