Naslovnica BIH Vlada KS investira u mlade talente: Dodijeljene stipendije najboljim učenicima

Vlada KS investira u mlade talente: Dodijeljene stipendije najboljim učenicima

Buregdzinica Tepsy Ilijas Dstore Ilijas

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo danas su dodijelili sedam stipendija za talentovane učenike koji se upisuju u prvi razred srednje škole u školskoj 2023/2024.godini.

Stipendiju od po 2.500 KM dobili su najbolji od najboljih: učenica Treće gimnazije Ajla Ćuprija i šest učenika iz Druge gimnazije – Adnan Osmić, Alen Avdibegović, Mirza Bušatlić, Vedad Termiz, Ajla Hrnjica i Ema Deljo

Dobitnicima stipendija, njihovim roditeljima i direktorima škola čestitao je premijer KS Nihad Uk, ministrica odgoja i obrazovanja Naida Hota Muminović, predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić i zastupnik SKS-a Rusmir Pobrić.

Oni su istakli da Vlada Kantona Sarajevo investira u mlade talente koji Bosnu i Hercegovinu i Kanton Sarajevo predstavljaju u svijetu, rade u istraživačkim centrima ili na univerzitetima, sportu, kulturi.

Naglasili su da država BiH, ali i svijet ima veliku potrebu za talentima, mladim naučnicima, te je Vlada KS odlučila pružiti podršku najboljim učenicima.

Poručili su dobitnicima stipendije da znanje prenose na druge, da razvijaju karakterne vrline, imaju izraženi integritet, ali i da budu hrabri i ustrajni u procesima koji ih očekuju.

U ime učenika, Vladi KS su se zahvalili direktor Druge gimnazije Seid Alibegović i direktorica Treće gimnazije Amra Čolić.

Stipendije su dodijeljene po osnovu Javnog poziva za dodjelu stipendija za talentovane učenike koji se upisuju u prvi razred srednje škole, javne ustanove, u školskoj 2023/2024.godini.

Ukupan iznos izdvojen za ovu namjenu u 2023. godini je 500.000 KM.

(radiosarajevo.ba)